Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza, her ikisi de psikolojik yeme bozukluğu olarak ifade edilen rahatsızlıklardır. İnsanın psikolojisi ile yakından ilişkili olan bu yeme bozuklukları, birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Anoreksiya nervoza hastalığı düzensiz ve az yeme ile alakalı olurken, bulimia nevroza hastalığı ise aşırı derecede fazla yeme ile alakalıdır.

Anoreksiya ile Bulimia Arasındaki Farklar

Anoreksiya ve bulimia hastalıkları, birbirinden farklı yeme bozukluklarıdır. Pek çok kez yanyana telaffuz edilen bu iki yeme bozukluğu, çoğu zaman birbirleri ile karıştırılmaktadır. Fakat anoreksiya ile bulima arasındaki farklar bulunmaktadır. Bu farkların en bilindik olanı ise, bulimia hastalığı aşırı yemek yeme ve yedikten sonra besinleri vücuttan atmaya çalışmak olurken, anoreksiya ise düzensiz olarak yeme ve besinlerin gitgide azalmasıdır.

Anoreksiya ile bulimia arasındaki farklardan bir diğeri ise, her iki hastalığın semptomlarıdır. Anoreksiya hastalığının semptomları;

  • Öğünleri atlamak,
  • Yediği yemeğin miktarını doğru olarak söylememek,
  • Az kalorili yemekler yemek,
  • Bedeniyle alakalı kötü konuşmak,
  • Başkalarının önünde yemek yememek,
  • Salata yedikten sonra dahi uzun süre yürümek ya da koşmaktır.

Bulima hastalığının semptomları ise;

  • Yedikten sonra tuvalete gitmek,
  • Rahatsız olacak kadar çok yemek,
  • Devamlı olarak kilo ya da görüntüsü ile alakalı kaygı duymak gibi durumlardır.

Anoreksiya ile Bulima Arasındaki Ortak Noktalar

Anoreksiya ile bulimia hastalığı birbirinden farklı iki yeme bozukluğu olsa da, bazı noktalarda birleşebilmektedir. Bu noktalar ise genellikle hastalığın duygusal semptomlarıdır. Her iki yeme bozukluğunda da hastalar duygusal açıdan depresyona girmekte, kaygı duymakta sosyal izolasyon yaşamakta, zayıf benlik saygısı ve vücut imajına sahip olmakta ajitasyon, sinirlilik ya da çeşitli ruh halleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Anoreksiya Hastalığı Neden Kaynaklanır?

Anoreksiya nevroza hastalığının nedenleri, genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bakıldığında anoreksiya nedenleri psikolojik, biyolojik ve çevresel faktörlere dayanmaktadır. Örneğin; model, manken gibi ince vücut hatları gerektiren iş ve meslekler, çocukluk travmaları, ince beden yapısının güzellikle bağdaştırılması ve bu durumun bir kalıp haline getirilmesi ya da kişinin çevresindeki insanların zayıflıkla alakalı baskıları, bu hastalığın nedeni olarak gösterilebilmektedir.

Bulimia Hastalığı Neden Kaynaklanır?

Bulimia hastalığı nedenleri de, tıpkı anoreksiya gibi kişiye bağlı olarak değişebilmektedir. Genel nedenler de biyolojik, kültürel, çevresel ve psikolojik faktörlerdir. Her geçen gün biraz daha yaygın bir hale gelen bu rahatsızlık, genellikle vejetaryen atletlerde, oyuncularda, sanatçılarda, model ya da mankenlerde görülmektedir.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Bulimia hastalığının da, anoreksiya hastalığının da tedavisi mümkündür. Bunun için hastaların profesyonel yardım alması gerekmektedir. Bu gibi yeme bozukluklarına sahip olan hastalar, alanında uzman olan Psikologlardan yardım alırken, aynı zamanda Beslenme Uzmanlarına da görünmelidir.

Psikolojik yeme bozuklukları olan anoreksiya ve bulimianın tedavisinde genellikle psikoterapi uygulanmaktadır. Hastanın durumuna göre uygulanan bu bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli terapi yöntemleri, hastanın bulimia ya da anoreksiya ile nasıl başa çıkabileceğini öğretmekte, bozukluklarını düzeltmekte ve daha çok kalıcı bir tedavi olmaktadır. Dolayısıyla hastaların profesyonel bir destek alması önem arz etmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir