“Psikoloğa ihtiyacım yok, ben gayet iyiyim!” cümlesi günümüzde çevremizden sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biridir. İnsanlar yaşamış oldukları psikoloji sorunları karşısında inkara ya da çeşitli bahanelere başvurarak uzman bir psikologdan destek almayı reddedebilmektedir. Halbuki hukuki işlemlerde ihtiyaç duyulan bir avukat ya da elbiselerdeki tamirat için gerekli olan bir teri kadar önemli bir yere sahip olan psikolog, insanların ruh sağlığını tedavi etmekle görevli bir uzmandır.

Psikoloğa Gitmemek için Üretilen Bahaneler 2: Deli Değilim

İnsanların pek çoğu, tarih boyunca pek çok psikoloji sorununa çözüm bulabilmek için psikoloğa gitmeyi reddetmiş ve bunun için çevresindekilere ya da kendisine çeşitli bahaneler üretmiştir. “Ben deli değilim!” cümlesi de psikolog gitmemek için üretilen bahaneler arasında neredeyse birinci sıranın sahibi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Psikolog gitmemek için üretilen bahaneler aslında insanların ruh sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokabilmektedir. Çünkü bozuk olan psikoloji ilerleyen süreçlerde insanın yaşamını büyük ölçüde etkileyebilmekte ve hatta istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.

Psikoloğa Gitmemek İçin Üretilen Diğer Bahaneler

İnsanlar bahane üretme konusunda oldukça yetenekli olduğundan, psikoloğa gitmeme konusunda da pek çok bahaneye rastlayabilmek mümkündür. Örneğin; “vaktim yok”, “bugün işim var”, “o kadar kötü hissetmiyorum”, “özel hayatımı bir yabancıya anlatamam”, “hastayım”, “ilaç kullanmak istemiyorum”, “psikoloğa verecek param yok”, “bugün yoğun çalışıyorum” ve bunun gibi pek çok durum, psikolog ile görüşmek istemeyen insanların üretmiş olduğu bahaneler arasında yer almaktadır.

Bu Bahanelerin Altında Ne Yatıyor?

Psikoloğa gitmemek için öne sürülen bu gibi bahaneler genellikle insanların hissetmiş olduğu yoğun utanç ve korku duygusundan kaynaklanmaktadır. İnsanların utanmasındaki en büyük sebep ise çevresinin olumsuz yöndeki tutum ve davranışlarıdır. Pek çok insan çevresindekilerin kendisi hakkındaki düşüncelerini önemsemekte ve hakkında deli düşüncesine kapılmalarını istememektedir. Bu durum ise insanın profesyonel bir destek almasının önüne geçmektedir.

Bu gibi durumlarda aslında psikologların uygulamış oldukları terapi yöntemleri oldukça başarılı olurken, bu yöntemler sayesinde insanlar kendisi için en iyi e doğru olanı ayırt edebilecek hale gelebilmektedir. Üstelik yaşamış olduğu psikolojik sorunlarından da kısa sürede kurtulabilme imkanı elde edebilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir