Psikolog, insanların ruh sağlığı ile alakalı olarak yaşamış olduğu problemleri çözüme kavuşturan ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine yardımcı olan bir ruh bilimci olarak ifade edilmektedir. Günümüzde ise halk arasında deli doktoru olarak anılan bu uzmanlar, ne yazık ki önyargı ile yaklaşılan kişilerdir.

Bu gibi nedenlerden dolayı psikoloji açısından problemlerle karşı karşıya olan pek çok insan psikologdan destek alamamak adına çeşitli bahaneler üretmektedir. Örneğin; “özel hayatımı kimseye açamam” ya da “ben deli değilim” gibi bahaneler, en sık karşılaşılan psikolog gitmemek için üretilen bahaneler arasında yer almaktadır.

Psikoloğa Gitmemek için Üretilen Bahaneler 3: Yabancıya Özel Hayatımı Açmam

İnsanların psikoloji ve ruh sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan psikolog, bazı hastaların mutlaka görünmesi ve destek alması gereken bir doktordur. Nasıl ki hukuki bir meselede avukattan ya da baş ağrısı gibi sağlık sorunlarında nöroloji uzmanından yardım alınıyorsa, depresyon, anksiyete ya da panik atak gibi ruhsal sorunlarda da mutlaka bir psikologdan destek alınması gerekmektedir.

Ancak psikologlar toplumda deli doktoru olarak anıldığından ve bu doktorlara giden insanların deli olarak damgalanmasından dolayı pek çok insan çeşitli bahaneler üretmektedir. “Özel hayatımı yabancılara açamam” bahanesi de sıklıkla karşılaştığımız psikolog gitmemek için üretilen bahanelerden biridir.

Psikologlara Dökecek Param Yok!

İnsanların profesyonel bir destek alamamak adına sıklıkla ürettiği bir diğer bahane ise “psikologlara dökecek param yok!” cümlesidir. Her ne kadar her insanın alım ya da maddi gücü bir olmasa da, bazı insanlar bir cep telefonuna milyarlarca lira para dökebilirken söz konusu sağlık olduğunda ne yazık ki cimri davranabilmektedir. Ancak yine de ciddi desteğe ihtiyacı olan insanlar için ücretsiz olarak hizmet veren gönüllü kuruluşların bulunduğunu da belirtmek gerekir.

Randevual

Psikoloğa Gitmemek Için Üretilen Bahaneler 3

Psikologlar Nasıl Bir Tedavi Yolu İzler?

Psikolog görüşmeleri aslında sanıldığı üzere delilerin değil, ruh sağlığı bakımından sorun yaşayan her insanın gerçekleştirmesi gereken görüşmelerdir. Genellikle konuşma terapisi üzerinden bir tedavi yolu belirleyen bu uzmanlar, insanların sorunlarını bu yol ile tespit ederek hangi terapi yöntemini uygulaması gerektiğine karar vermektedir. Bu sayede ilaç kullanmaya dahi gerek olmadan sorunların üstesinden gelebilmek mümkündür.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir