Çocuklara Kural Koyulmalı mı? Çocuklar sınırların nerede başlayıp nerede bittiğini bilmezler. Onu yönetecek kadar benlikleri oluşmadığından dolayı sınırların belirlenmesi gerekir. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun sınırları öğrenmesi için kuralların ve sınırların iyi belirlenmesi gerekir.

Çocuklar İçin Kural Ne Demektir?

Kurallar çerçevesi içinde büyüyen çocuklar duygusal, düşünsel ve kültürel değerlerin neler olduğunu kavramaya başlar ve bu birikimi hafızasına kaydeder.

Çocuklara Kural Koyarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle kural koyarken çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olmalıdır. Çocukların gelişim dönemine bağlı olarak farklı özellikler söz konusudur. Örneğin kreş, ana sınıfı denilen okul öncesi dönemde olan çocuklarda kural bilinci pek net ve açık değildir. Bu gelişimleri ve yaşını göz önünde bulundurarak kurallar bırakılmalıdır.

  • Kurallar Mümkün Oldukça Az Bırakılmalı

Kural koyarken çocuğunuzun yaşını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu noktayı göz önünde bulundurarak çocuğunuzun yaşı kadar kural bırakabilirsiniz. Diyelim ki çocuğunuz 6 -7 yaşında ise 6 -7 kural yeterli olacaktır. Fazla kurallarla çocuklarınızı sıkmayın.

  • Çocuğunuzun Görüşünü Alarak Kuralları Koymalısınız

Çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunmak aynı zamanda onunda birey olduğunu düşüncelerine önem verdiğinizi göstermek için kuralları belirlerken çocuğunuzun da görüş ve düşüncelerini almakta fayda vardır.

  • Kuralları Önceden Belirleyin

Çocuklarınızın düzgün bir şekilde kurallara uymasını istiyorsanız kuralların sınırlarını önceden belirlemelisiniz. Mesela çocuğunuz bilgisayarın başında fazla harcadı. Ve siz aniden gelip bilgisayarını kapatırsanız bu durum sadece çocuğunuzda öfke yaratır. Bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için önceden kuralların sınırları net bir şekilde belli olmalıdır.

  • Kuralların Nedenleri Açıklanmalı

Çocuğunuzun bıraktığınız kuralları uygulamasını istiyorsanız öncelikle bıraktığınız kuralın nedeni onun anlayacağı bir şekilde ona anlatmalısınız.

  • Kuralları Uygulamada Tutarlı Davranmalısınız

Önceden net bir şekilde kurallar uyulup uyulmadığında neler olacağını konusunu açığa kavuşturmanız gerekir. Diyelim ki kurala uyulmadı. Bu durumda ne yapmalısınız? İlk etapta bu durumu görmemezlikten gelebilirsiniz. Diğer bir yöntem olarak bu konuda küçük hatırlatmalarda bulunabilirsiniz. Başka bir yöntem olarak da bu kurala neden uyulmadığı konusunda çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Diyelim ki bu yöntemler işe yaramadı. O zaman bazı küçük sınırlamalar bırakabilirsiniz.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir