Okul çağındaki çocuklar, genellikle boşanmanın ne demek olduğunu anlayabilecek kapasiteye sahip olurken, bu durumun anne ve babasının ayrılacağı anlamına geldiğini bilmektedir. Özellikle de arkadaşlarının ailelerinden ötürü boşanan anne ve babanın ayrı evlerde yaşadığı bilgisine sahip olan çocuklar, kendi ailesinde bu gibi bir durum söz konusu olduğunda genellikle kendisine ne olacağı düşüncesi ile korku ve panik haline kapılmaktadır. Dolayısıyla çocuk psikoloji açısından büyük ölçüde etkilenebilmekte ve çeşitli problem ortaya çıkabilmektedir.

Çocuğa Boşanma Haberi Nasıl Verilir?

Çocuğa boşanma kararını anlatma oldukça önemli ve dikkat gerektiren bir durumdur. Bu süreçte çocuğa bu haberin nasıl verildiği, boşanma sonrasında ebeveynlerine yönelttiği soruların doğru ve net bir şekilde cevaplanması, bu sürecin çocuk açısından sağlıkla atlatılabilmesi için büyük önem gerektirmektedir.

Çocuğa boşanma haberini verme için öncelikle doğru zamanın tercih edilmesi gerekmektedir. Alınan bu kararın anne ve baba birlikte iken açık ve net bir dille izah edilmesi ve bu kararın alınmasında çocuğun hiçbir katkısının olmadığının anlatılması önemlidir. Ayrıca bu süreçte çocuğa hiçbir zarar görmeyeceğini, her şeyin eskisi gibi olacağını ancak anne ve babanın ayrı yerlerde yaşayacağını güzelce izah etmek ve onu sevdiğinizi söylemek gereklidir. Bu sayede hem çocuk açısından, hem de ebeveynler açısından boşanma psikolojisi yaşanmadan süreç atlatılabilmektedir.

Bu Haberi Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuğa boşanma kararını anlatma sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Bunların başında konuşma şekli ve zamanı gelmektedir. Yatmadan önce ya da okula gitmeden önce bu karar açıklandığında çocuğu yalnızlığa itmek ve aklına takılacak soruların psikolojisi etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanı sıra konuşurken karasızlık belirtileri yerine kesin karardan bahsedilmeli ve bu esnada çocuğa olan sevgi ona iletilmelidir. Ayrıca eşlerin birbirini onun yanında suçlamaması ve detayları yanında konuşmaması da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

Bir Psikologdan Yardım Alabilirsiniz!

Ebeveynlerin çocuklara ayrılacağını söyleme ya da bu gibi durumlarda kararsız kaldıklarında uzman bir psikologdan destek alabilmekte, boşanma psikolojisine neden olmadan bu süreci nasıl atlatabilecekleri konusunda bilgi edinebilmektedir.

Bu gibi durumlarda psikolog ya da terapistler, aileleri en doğru şekilde yönlendirerek sağlık bir boşanma süreci atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Öte yandan bu süreci ağır olarak atlatan ailelere terapi desteği de sağlayabilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir