Türk toplumunda çeşitli nedenlerden dolayı evlat sahibi olamayan eşler genellikle evlat edinmeyi istemektedir. Bunun dışında ikinci bir evlilik yapan ve eşinin eski eşinden bir çocuğu olan kadınlar da bu statüye sahip olabilmektedir. Çoğu zaman bu süreç üvey anneye alışabilme ve iletişim kurabilme konusunda çocuk açısından zor bir süreç olarak geçerken, anne açısından da bir o kadar zorlayıcı olabilmektedir. Genellikle toplumdaki üvey anne algısı bu konumdaki kadınlarda kötü bir imaj çizerken, aslında günümüzde pek çok kadının üvey anne davranışları çocuklarda en az öz anne algısı sağlayabilmektedir.
Üvey Anne Olmanın Zorlukları
Üvey anne olmak bazen sanıldığı kadar kolay bir durum olmayabilir. Örneğin; çocuğun anneye alışma süreci, aynı şekilde annenin çocuğa alışma süreci, annenin çocuğun üzerindeki “üvey anne” isimli kötü imajı temizlemeye çalışması, iletişim kurabilme çabaları ve bunun gibi daha pek çok durum Üvey anne olmanın zorlukları olarak gösterilebilmektedir.
Üvey Anne ve Çocuk Arasında Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?
Bu gibi süreçlerde genellikle çocuklar anneye karşı önyargılı bir yaklaşım göstermektedir. Bunun yanı sıra ani istenmeyen tepkiler göstermesi de üvey anne olmanın zorlukları arasında yer almaktadır. Ancak üvey anne davranışlarının çocuğu anlamaya ve anladığını hissettirmeye yönelik olması, anne ile çocuk arasındaki buzların erimesine ve sorunların büyük ölçüde hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Öte yandan üvey anne ve çocuk ilişkisinde yaşanabilecek diğer sorunlar ise; yemeklerin beğenilmemesi, yatma saatine uyulmaması, annenin babaya şikayet edilmesi, ergenlik döneminde yaşanan rekabet, okul ve arkadaş problemlerinin değerlendirilmesi gibi durumlar olabilmektedir.
Bu Gibi Durumlarda Ne Yapmak Gerekir?
Üvey anne ve çocuk ilişkisinde annenin çocuğa olan saygısı ve sevgisini göstermesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu gibi süreçlerde çocuğa öz anne ve babasının yerine geçmeyeceklerini, hatta öz anne ve babası ile arasında kimsenin giremeyeceği fikrini aşılamak, beraber yaşamalarının yalnızca hayatını kolaylaştıracağı gibi düşünceleri belirtmek durumunda daha kolay bir süreç haline dönüşmesine yardımcı olacaktır.
Öte yandan alışma evresi başa çıkılamayacak bir hal aldığında bir uzman psikologdan destek alınarak psikoloji olarak çocuğu yeni ailesi ile yaşama fikrine alıştırmak gerekebilir. Genellikle çocuklar bu süreçten psikoloji olarak çok etkilendiğinden, profesyonel bir destek faydalı olacaktır.
Üvey oğlum babasinin yanında farklı yanlizken farklı davranıyor yanlız kaldimizda iyi davranıyor babasiylaiken yok sayıyor tartissak hoşuna gidip gulebiliyor benim öz çocuklarımla arası iyi iki yıldır ben ilgileniyorum ama bu davranışları beni çok fazla yordu ne yapmaliyim