Günümüzde bazı çocuklar, gelişimsel olarak yaşıtlarından daha farklı davranışlar sergileyebilmektedir. Bu gibi durumların farkına varan ebeveynler çocukları için endişelenirken, genellikle otizm spektrum bozukluğundan şüphelenilmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu halk arasında bilinenin aksine çok daha farklı bir tanıma sahiptir. Aslında otizm spektrum bozukluğu psikoloji durum spektrumu ya da nörolojik bir gelişim problem olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak tanımına bakılacak olursa; doğumdan itibaren ya da erken yaş döneminde kendisini gösteren nörolojik bir gelişim bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Beynin yapısını ya da işleyişine olumsuz yönde etki eden bu durumun bazı sinir sistemlerinde meydana gelen hasar ya da işlev bozuklukları sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Otizm spektrum bozukluğu psikoloji çocuklar için önemli bir problem olurken, henüz nedenleri hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak bunun ile beraber genetik nedenlerden kaynaklanabileceğine dair bulgular da bulunurken, çevresel faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Olanların Genel Özellikleri

Otizm spektrum bozukluğuna sahip olan çocuklar yaşıtlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Örneğin; çocuğun göz temasından kaçınması, ismi ile çağırıldığında bakmaması, oyuncaklarla oynamayı bilmemesi, yaşıtlarıyla oynadığı oyunlara karşı ilgi göstermemesi, söyleneni duymuyor gibi davranması, sallanma, çarpma gibi hareketler sergilemesi, bazı kelimeleri alakasız ortamlarda tekrar etmesi, bazı eşyaları sıralı dizme ya da döndürmek gibi alışkanlıklara sahip olması, aşırı hareketli olup kendi istediği gibi davranması, bu hastalığın en temel özellikleri arasında yer almaktadır.

Kendisinde bu gibi nitelikler bulunan çocukların mutlaka psikolog ya da çocuk nöroloji uzmanı gibi bir uzmana gösterilmesi ve erken yaşta tanısının koyulmuş olması gerekmektedir. Erken tanısı koyulan çocuklar özel eğitimlerle semptomları kontrol altına alınmakta, hayata hazırlanarak topluma kazandırılabilmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Görülme Sıklığı

Otizmde görülme sıklığı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Geçmiş yıllarda bu bozukluğun görülme sıklığı yüzde 1 olarak öngörülürken, yapılan son araştırmalarda her 68 çocuktan birinde görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Bu alanda uzmanlık edinen pek çok hekim otizm spektrum bozukluğunun ırk, statü, etnik grup, gelir grubu, yaşam biçimi ya da eğitim düzeyi gibi faktörler fark etmeksizin hemen hemen her çocukta görülebileceğine dikkat çekmektedir. Ayrıca bu hastalığında son 20 yılda 6 kat artış gösterdiği de bilinmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir