Psikolog, üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan uzman hekimlerdir. Fiili açıdan yapmış oldukları iş ise insan davranışları ve psikolojisini araştırıp gözlemleyerek, anormal olduğu tespit edilen davranışları düzeltmek üzere konuşma terapileri gerçekleştirmektir. Psikologlar, psikolojinin hemen hemen her alanıyla alakalı bilgi sahip olurken, uzmanlık edindikleri alanlarda uzman psikolog unvanıyla faaliyet gösterebilmektedir. Örneğin; çift danışmanı olarak bilinen psikologlar, aslında ikili ilişkilerde uzmanlık edinen psikologlardır.

Pedagog ise, eski sisteme göre pedagoji bölümünden mezun olan uzman hekimlerdir. 82 yılından sonra yapılan düzenlemenin ardından üniversitelerde bu bölüm kaldırılırken, yerine psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü getirilmiştir. Fakat günümüzde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan herkes pedagog unvanına sahip olmamaktadır. Pedagog olarak görev yapabilmek için çocuk psikolojisi ve eğitimi alanlarında yüksek lisans ya da doktora yapılmış olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise üniversitelerde genel psikoloji ile alakalı eğitimler verildiğinde, yalnızca çocuk psikoloji ile alakalı bir alanda faaliyet göstermek için, edinilen bilgilerin yetersiz kalmasıdır.

Pedagog ile Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde gerek çocukları için, gerekse kendileri için profesyonel bir yardım almak isteyen pek çok bireyin merak ettiği konulardan biri psikolog ile pedagog arasındaki farklardır. Türk Dil Kurumu’ndaki tanımına göre pedagog “eğitim bilimci”dir. Yani buna göre pedagog bir doktor değil, çocuk eğitmenidir.

Pedagog olarak görev yapan uzmanlar, ailelere çocukları ile alakalı eğitimler verirken, aynı zamanda danışmanlık hizmeti de sağlamaktadır. Fakat çocuklarda meydana gelen psikolojik rahatsızlıkları tedavi edebilecek donanımda kimseler değildirler.

Psikolog olarak görev yapan uzmanlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan uzmanlardır. Buna göre uzman psikolog unvanıyla görev yapan kişiler, kendisine müracaat eden kişilerin psikolojik problemlerini ortadan kaldırmak üzere terapi uygulayabilirken, hastalarına yalnızca konuşma terapisi yapabilmektedirler. Psikologların ilaç yazma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Psikologa Hangi Durumlarda Gidilir?

Pedagog ile psikolog arasındaki farklar hakkında gerekli bilginin edinilmesinin ardından ihtiyaca göre hangi doktora gidilmesi gerektiği konusunda kanaat getirebilmek mümkündür. Bir kişi, çeşitli psikolojik rahatsızlık ile karşı karşıya kaldığında psikoloğa giderek probleminin giderilmesini sağlayabilmektedir.

Psikoloğa gidilmesi gereken durumlara örnek gösterilecek olursa; kişinin uykuya dalma ya da uykudan uyanmada güçlük çekmesi, kendini oldukça yalnız ve mutsuz hissetmesi, değersiz olduğunu düşünmesi, panik atak gibi rahatsızlıklar geçirmesi ya da depresyona girmesi gibi durumlarda psikoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Pedagoga Hangi Durumlarda Gidilir?Randevual

Aileler, çocuğunda görmüş olduğu basit ya da güçlük çektiği bir problemde bir uzmana danışabilmek ve ilgili konuda ne yapması gerektiğini öğrenebilmek için pedagoga gidebilmektedir. Örneğin; pedagog, kendisine getirilen bir çocukta yaygın anksiyete bozukluğuna rastlar ya da şüphelenirse, gerekli testlerin ardından aileyi Çocuk Ergen Psikiyatristine yönlendirebilmektedir.

Pedagogların en önemli görevi, ebeveynlerin önemli görmediği, göz ardı ettiği semptomları değerlendirerek, şüphelendiği problemlerin tanı ve tedavisi için geç kalınmadan ilgili birimlere yönlendirmektedir. Dolayısıyla ebeveynlerin herhangi basit bir durumda dahi bir pedagoga görünmesi faydalı olabilmektedir.