Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı? Günümüzde en sık rastlanan kişilik
bozukluğu türlerinden biridir. Bu türden bir psikolojik bozukluğa sahip olan bireyler, etrafındakilerin duygu ve düşüncelerini önemsememekte, kendine büyük hayranlık duymakta, devamlı olarak kendisini ön plana çıkarmakta ve empati duygusundan yoksun olmaktadır.

Narsist kişilik bozukluğu olan bireylere narsist ya da narsistik adı verilmektedir. Narsistik nedenleri, genellikle bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu olaylara, durumlara ve psikolojiye dayanmaktadır. Ailesinde narsist bir birey olan, anne – baba ilişkileri kötü olan, cinsel istismara uğrayan ya da çeşitli travmalar yaşayan çocuklar, ileriki yaşamlarında birer potansiyel narsist olabilmektedir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlar Nasıl Davranış Sergilerler?

Narsistik kişiler, sergilemiş oldukları davranışlar ile kendilerini belli etmektedir. Örneğin; narsist olan kişilerin egoları en üst seviyelerdedir. Bu kişiler sanki dünya kendileri için yaratılmış gibi davranmakta, ben merkezci olmakta ve kendisinden başka kimseye değer ya da saygı göstermemektedir. Çalışkan olan narsist kişiler, bu çalışkanlıklarını devamlı olarak övgü toplama isteğine borçludur.

Diğer narsistik belirtilerine bakılacak olursa; bu türden bir kişilik bozukluğu olan bireyler çoğu zaman sanata yönelmektedir. Bu şekilde kimsenin başaramadığını başaracak türden sanat eserleri inşa etmekte ve başarı duygusunu en üst seviyelerde yaşamaktadır. Öte yandan yakınında bulunan insanlara yüksekten bakan narsistler, üst safhada bencil, vefasız ve hatta bazen duygusuz davranışlar sergileyebilmektedir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?

Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler ile anlaşması oldukça güç olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle bu narsistikler ile tartışmaya girilmemesi hatta bu kişilerden uzak durulması gerekmektedir. Bir narsist ile münakaşaya girmek, bir el bombasının pimini çekmek ile eşdeğer olabilmektedir. Narsist olan kişiler, dışarıdaki görünümlerine ve itibarlarına hayati önem vermektedir. Dolayısıyla herhangi bir konuda yorum yaparken direkt olarak eleştirmek yerine “Bu şekilde yaparsan insanlar ne düşünür?” şeklinde yaklaşmak daha doğru olacaktır.

Narsistik olan bireyler, ne yazık ki çevresindeki insanları hafife almakta, ezmeye çalışmakta ve manipülatif davranışlar sergileyebilmektedir. Bu gibi durumlarda karşısındaki kişinin kesinlikle narsist bireyin oyunlarına kanmaması, onun bu yanını güçlendirecek davranışlarda bulunmaması gerekmektedir.

Narsist Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Mümkün mü?

Narsist kişilik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir psikolojik problemdir. Diğer kişilik bozukluğu türlerinde olduğu gibi, hastanın durumuna göre terapilere ya da ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ancak çoğu zaman ilk ve tek aşama terapidir.

Narsist kişilik bozukluğu olan bireylerin tedavisi, alanında uzman olan psikologlar tarafından yürütülmektedir. Bazı durumlarda Psikiyatrist ile Psikolog tedaviyi beraber yürütebilmektedir.

Narsist kişilik bozukluğu tedavisine bakılacak olursa; genellikle uygulanan yöntem psikoterapidir. Bu gibi hastalar, terapistler açısından en zor olan hastalardır. Narsistik kişinin devamlı olarak kendisini yukarı görmesi, hastalığını kabul etmemesi nedeniyle terapistin bu süreçte olabildiğince sabırlı olması gerekmektedir. Çünkü bu tedavi süreci hastanın durumuna göre birkaç ay devam edebileceği gibi iki yıl boyunca da sürebilmektedir. Terapinin stoplanması için hastanın kendisini övmeyi bırakması ve kendi benliğine dönmüş olması gerekmektedir.