Yalan söylemek her ne kadar pek çok kişi tarafından bir hastalık olarak kabul edilmese de, uzmanlara göre önüne geçilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilecek bir hastalıktır. Konu ile alakalı olarak açıklamalarda bulunan uzmanlar, iki yabancı arasında geçen konuşmalarda insanların neredeyse yüzde 60’lık bir bölümünün devamlı olarak yalan söylediğini ve bu durumun da mitomaniye işaret olduğunu ifade etmektedir. Günümüzde her 10 dakikada ortalama olarak 3 kez yalan söylediğini belirten uzmanlar, yurt dışında yapılan bir araştırmanın verilerine göre ise erkeklerin kadınlara kıyasla 2 kat daha fazla yalan konuştuğunu belirtmektedir.

Yalan Söylemek Hastalık Mıdır?

Yalan söylemek günlük yaşamın bir parçası haline geldiğinde ve bir kişi günde en az 1 – 2 defa yalan söyleyebildiğinde, evet yalan söylemek bir hastalık haline yani mitomaniye dönüşmüş demektir. Halk arasında da yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani, psikolojik bir rahatsızlıktır. Bireylerin özellikle dikkat çekmek, toplumun odağında yer edinmek amacıyla devamlı olarak gerçek dışı söylemlerde bulunması ve belli bir zaman sonrasında da söylediği bu yalan yanlış söylemlere inanması, mitomaniyi tanımlamaktadır.

Günümüzde oldukça sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan yalan söyleme hastalığı, tıpta bir dürtü kontrol bozukluğu olarak değerlendirilmektedir. Yalan söyleme hastalığı ileri seviyelere kadar yükseldiğinde, kişi söylediği yalanlara farkında olmadan inanmaya başlamaktadır.

Yalan Söyleme Hastalığından Kurtulmak Mümkün mü?

Bu konu ile alakalı olarak cevabı en çok merak edilen sorulardan biri “yalan söylemek hastalık mıdır?” olurken, merak edilen bir diğer konu ile bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olup olmadığıdır.

Yalan söyleme hastalığı, yani tıptaki tabiriyle mitomaniden kurtulabilmek mümkündür. Fakat öncelikle kişinin bir mitoman olduğunu, yani mitomani hastası olduğunu kabul etmesi ve tedavi olmayı istemesi gerekmektedir. Mitomanlar genellikle söyledikleri yalanların ve hastalık seviyesindeki durumun farkında olmamakta ve durumunu kabul etmemektedir. Dolayısıyla herhangi bir terapi ya da tedaviye de ihtiyaç duymamaktadır. Bu gibi durumlarda kişinin yalan söyleme hastalığından kurtulabilmesi için öncelikle yakınları tarafından nazik bir dille hasta olduğu konusunda ikna edilmesi gerekmektedir. Hastalığını kabul eden mitomanın ise sonrasında da tedavi olmaya ikna edilmesi gerekmektedir.

Yalan Söyleme Hastalığının Tedavisi

Hastalığını kabul eden Mitomanların tedavisi genellikle psikoterapi ya da ilaç tedavisi olarak gerçekleştirilmektedir. Psikolog ya da psikiyatrist uzmanlığında gerçekleştirilen mitomani tedavisi, başarılı bir şekilde tamamlandığı takdirde hastalığın yeniden nüksetmesi oldukça düşük bir ihtimal olmaktadır. Yine de hastalığın tekrarlanması halinde, bu defa kişi durumunun farkına varabilecek ve terapiyi kendi kendine alma talebinde bulunabilecek bir durumda olacaktır.

Yalan söylem hastalığının tedavisinde doktorların dikkat etmesi gereken en önemli konu, hastanın durumuna göre bir tedavi planı ve yöntemi belirlemektir. İlk olarak uzman, hastayı devamlı yalan söylemesine neden olan kaynağı araştırıp bulmalı, sonrasında ise bu neden ve kaynağa bağlı olarak bir ilaç tedavisi ya da psikoterapi uygulamaya başlamalıdır. Bunun ile beraber bu süreçte hastanın yakınlarının da hastaya karşı tutumu oldukça önemlidir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir