Hamilelik, bir kadın için hayatı boyunca yaşayabileceği en güzel ve en özel süreç olarak ifade edilmektedir. Hamilelik süreci kadını hem fiziksel hem de duygusal açıdan etkilerken, kadın için hayatında kalıcı değişikliklerin yaşanacağı bir dönüm noktasıdır. Hamilelik sürecinin sonucunda annelik misyonu elde edecek olan kadın ve bu misyonunu hayatının sonuna kadar devam ettirecektir. Bu dönüm noktasında fiziksel değişiklikler göz ardı edilse dahi, kadınlar psikoloji açısından önemli etkiler ile karşı karşıya kalmaktadır.
Hamilelik Psikolojisi Nedir?
Hamilelik psikolojisi, diğer bir deyişle gebelik psikolojisi, kadınların hamile kaldığı günden itibaren başlayan ve içerisinde bulunduğu psikoloji hali olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte kadın, her zaman olduğundan daha hassas, daha duygusal ve daha narin olabilmektedir. Eşinden ve çevresinde daha yoğun ilgi ve alaka bekleyen hamile kadınlar, özellikle de eşinin bu süreci kendisi ile eşit bir şekilde geçirmesini istemektedir.
Gebelik psikolojisi bazen kadınlarda mutluluk gibi olumlu yönde olabildiği gibi, bazen de huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik gibi olumsuz yönde de olabilmektedir. Bu gibi hamilelikte psikolojik bozukluk, kadına ve hamileliğin sürecine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hamilelikte Psikolojik Bozukluk Nedenleri
Hamilelik psikolojisi nedenlerinin başında, kadının bu süreçte yaşadığı fizyolojik değişimler gelmektedir. Örneğin; kilo artışı, gebe olan kadına bir memnuniyetsizliğe neden olabilmektedir. Öte yandan hamileliğe etkisi olan hormonlar, gebenin psikolojisini de etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu hormonun etkisi ile kadınlar gündüz kısa kısa uyku atakları geçirirken, geceleri ise uykusuzluk problemi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Uyku problemleri ise hamilelik psikolojisi nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Hamilelikte Psikolojik Bozukluk Belirtileri
Hamilelik psikolojisi belirtileri, kadından kadına değişiklik göstermektedir. Örneğin; hamilelik sürecinde kadının uyku problemleri yaşaması, iştahını kaybetmesi, kilo kaybı yaşaması, aşırı hassas davranması, ruh hali dalgalanmaları, ağırlık ve huzursuzluk hissetmesi, kendini değersiz hissetme, suçluluk duyma, aşırı derecede sinirli olma, devamlı duygulanma ve ağlama hali, tekrar eden intihar ya da kendine zarar verme düşünceleri, enerjisinin düşük olduğunu hissetmesi, devamlı olarak yorgun düşmesi ve bunun gibi pek çok durum, hamilelik dönemine has psikolojik sorunların belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
Hamilelik psikolojisi semptomları kendisinde görülen kadınların daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi ve sağlıklı bir şekilde bebeğini kucağına alabilmesi için en kısa süre içerisinde bir klinik psikologdan yardım alması gerekmektedir.
Hamilelikte Psikolojik Bozukluk Nasıl Geçer?
Hamilelik psikolojisi ya da hamilelik depresyonu, bazen kendiliğinden ya da hamilelik sürecinin sonlanması ile geçebilmektedir. Bu şekilde hamilelik psikolojisi geçmezse, bir uzmandan profesyonel destek alınması gerekmektedir.
Hamile kadınların psikolojisi için uygulanan tedavilerde, ilaçsız tedaviye öncelik verilmektedir. Bu doğrultuda da terapiler oldukça etkili olabilmektedir. Yaşamış olduğu psikolojik sorunlar için psikoterapi gören hamile kadınlar, bu alanda uzman olan terapistleri sayesinde sorunlarının üstesinden gelebilmekte ve hamilelik döneminde yaşamış olduğu bu psikolojik sorunlar ile nasıl başa çıkabileceğini öğrenebilmektedir. Öte yandan Omega3 takviyesi, ışın tedavisi, akupunktur gibi yöntemler de, hamile kadınlarda uygulanabilecek yöntemler arasında yer almaktadır.