Ders Çalışma İsteğini Arttırmanın Yöntemi! Günümüzde öğrencilerin yaşamış olduğu en büyük problemlerden biri de ders çalışma isteğini kaybetmek ya da ders çalışma ilhamının gelmemiş olmaması, motive olamamış olmasıdır. Öğrencilerin eğitim hayatı boyunca çalışma isteği gelmesini beklemeden belirli gün ve saatlerde mutlaka ders çalışması gerekmektedir. Çalışmadan başarılı olmanın ne yazık ki bir yolu bulunmamaktadır. Bunun için her öğrencinin, hatta her çalışanın daha başarılı olabilmesi için mutlaka daha fazla çalışması gerekmektedir.

Ders Çalışma İsteğini Artırmanın 5 Yöntemi!

Ders çalışma isteğini artırmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Örneğin; öncelikle yapamıyorum, edemiyorum gibi negatif psikolojiden sıyrılmak gereklidir. Bunun yanı sıra belirli hedefler koyarak çalışmak, ders çalışmayı günlük bir alışkanlık haline getirmek, ders çalışma süresinin tek seferde en fazla 60 dakika olması, sonrasında ise 20 dakika yarım saat kadar mola verilmesi gibi durumlar, ders çalışma isteğini artırmak için uygulanabilecek yöntemler arasında yer almaktadır.

  • Negatif Psikolojiden Sıyrılmak

Öğrencilerin ders çalışma isteği konusunda uygulayabileceği ilk yöntem, “yapamıyorum, başaramıyorum, edemiyorum” gibi negatif psikolojiden sıyrılmak olacaktır. Ders çalışmaya bu şekilde ön yargılı olarak yaklaşmak yerine daha çok motive edecek yöntemlere yönelmek gerekir.

  • Bir Hedef Belirlemek ve O Hedefe Sıkıca Sarılmak

Bir insanın hedefi olmadığında çalışmak için de bir nedeni bulunmaz. Bu nedenle bir hedef belirlemek, bu hedef doğrultusunda motive olmak önemlidir. Genellikle insanlar kısa süre içerisinde ulaşacak oldukları hedefe daha iyi konsantre olmakta ve bu doğrultuda daha çok çalışma isteği ve azmine sahip olmaktadır.

  • Bulunduğunuz Ortamı Havalandırmak

Çalışmaya başladıktan bir müddet sonra ders çalışma isteğinde bir azalma ya da dikkat dağınıklığı yaşanmaya başlarsa, çalıştığınız ortamı havalandırmak iyi bir çözüm olacaktır. Yeteri kadar oksijen alınmadığı takdirde belli bir zaman sonrasında da baş ağrıları başlayacaktır.

  • Motivasyonu Artıracak Yöntemlere Başvurmak

Ders çalışma isteği konusun da motivasyonun önemi büyüktür. Ders çalışmaya motive olmak için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Örneğin; konu ile alakalı aklınızda tutmanız gereken önemli notları renkli post-itlere yazarak gözünün önünde olmasını sağlayabilir ve ezberinizi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Arkadaşlarınızla İş Birliği Yaparak Projelere Katılmak

Ders çalışma isteğini artırabilmenin başka bir yolu da arkadaşlarınızla iş birliği yaparak dersleri proje haline getirmektir. Bu sayede ders çalışırken sıkılmaz, aksine çalışmayı daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Bir Psikologdan da Yardım Alabilirsiniz!

Ders çalışma konusunda çeşitli problemler ve dikkat eksiklikleri yaşıyorsanız, bu alanda uzman olan bir psikologdan profesyonel yardım alabilirsiniz. Özellikle de dikkat eksikliği gibi konularda büyük ölçüde yardımcı olan psikologlar, öğrenciler için çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilmektedir.

Uzmanların bu gibi sorunlar uygulamış olduğu en önemli tedavi yöntemlerinden biri psikoterapidir. Başta bilişsel – davranışçı terapi olmak üzere pek çok psikoterapi yöntemleri kullanan psikologlar, bu sayede çocuklarda uzun vadede dikkat eksikliğini ortadan kaldırabilmektedir. Ayrıca derslerine saha iyi motive olabilmesini ve daha başarılı bir eğitim hayatı geçirebilmesini sağlayabilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir