Halüsinasyon Gören Birine Nasıl Davranılır? Asılda var olmayan fakat gerçekmiş gibi hissedilen, görülen, işitilen, koklanan ve görülen şeyler halüsinasyon olarak nitelendirilmektedir. Her ne kadar pek çok insan tarafından halüsinasyonun yalnıza olmayan bir şeyi görmek olduğu bilinse de, aslında halüsinasyon; asılda olmayan neşelere dokunabilmek, koklayabilmek, olmayan bir sesi işitebilmek ya da ya da tadabilmek olarak tanımlanmaktadır. Halüsinasyonu ayrıca objesiz algı, alternatif gerçekleş gibi cümleler ile tanımlayabilmek de mümkündür. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya olan kişilerin halüsinasyon tedavisi için ilgili terapi ya da sağlık merkezlerine başvurması gerekmektedir.

Halüsinasyonun işitmek, koklamak, tatmak, hissetmek ve bazı şeyler görmek gibi türleri mevcut bulunmaktadır. İşitme türündeki halüsinasyonda bireylerin kafasının içerisinden ya da bazı dışsal etkenlerden sesler duyması ve bu seslerin bireye çeşitli eylemlerde bulunmasını söylemesi mümkündür. Tatma türündeki halüsinasyonda birey yediği ya da içtiği gıdalarda tuhaf tat olduğunu hissedebilmektedir. Koklama türündeki halüsinasyonda dışarıdan ya da kendi vücudundan kötü kokuların geldiğini algılayabilmektedir. Hissetme türündeki halüsinasyonda bireyler olmayan birini kendisine dokunduğunu, olmayan bir örümceğin vücudunda gezindiğini ya da bunun gibi şeyleri hissedebilmektedir. Bir şeyler görme türündeki halüsinasyonda ise bireyler olmayan herhangi bir nesneyi ya da kimseyi görebilmektedir.

Halüsinasyon Gören Birine Nasıl Davranılır?

Halüsinasyon Gören Birine Nasıl Davranılır?

Halüsinasyon Gören Birine Nasıl Davranılır?

Halüsinasyon gören hasta yakınları genellikle bu gibi durumlarda hastanın doktorundan “Halüsinasyon gören birine nasıl davranılmalı?” diye merak edip tavsiye istemektedir. Kendisinde halüsinasyon belirtileri olan ve halüsinasyon gördüğünü söyleyen birine yakınlarının yaklaşımı öncelikle daha ihtiyatlı ve özenli olmalıdır. Genellikle bu gibi durumlarda uzman hekimlerin hasta yakınlarına tavsiyesi; hastaya daha çok güven verici bir şekilde yaklaşılması, sakinleştirici yaklaşımlarda bulunulması, korkmamalarının sağlanması, görmüş oldukları halüsinasyonları destekleyici davranışlarda bulunulmaması ve hastayı reddetmemeleridir. Bunun ile beraber halüsinasyon gören bir hastanın mümkün olabildiğince nötral ve güven verici söylemler ile kendilerini de kontrol edeceklerini ifade ederek ve görülen halüsinasyonun belki bir yanılsama olabileceği konusunda ikna edilerek davranılması gereklidir.

Halüsinasyon Neden Görülür?

Halüsinasyon görülmesi pek çok nedene dayandırılabilmektedir. Bu nedenler bazen nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabilirken, bazen de psikiyatrik rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. Halüsinasyon nedenleri genellikle migren, Parkinson hastalığı, beyinde mevcut bulunan tümör, madde bağımlılığı ve alkol kullanımı, çocuklarda görülen yüksek ateş, Alzheimer ve diğer bunama hastalıkları, epilepsi ve Charles Bonetton Sendromu’dur. Bu gibi nedenlerden dolayı kendisinde herhangi bir halüsinasyon belirtisi görülen bir kişinin en kısa süre içerisinde uzman bir hekime yönlendirilmesi gerekmektedir.

Halüsinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halüsinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halüsinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halüsinasyon tedavisi, alanında uzman olan psikolog ya da psikiyatrlar tarafından yapılmaktadır. Halüsinasyon tedavisinde önemli olan, öncelikle hastanın görmüş olduğu bu halüsinasyonların kaynağını tespit etmektir. Nedenleri tespit edildiği takdirde tedaviye buna göre yön verilmekte ve hangi tedavi yöntemi gerekli ise ona başlanılmaktadır.

Halüsinasyon gören bir hastanın tedavisi genellikle ilaç yöntemi ile yapılmaktadır. Burada öncelik bireyin psikiyatrist muayenesi olmasıdır. Ardından uygun görüldüğü taktirde psikolog ile psikoterapi sürecine başlayabilir. Bu gibi durumlarda hasta ile doktor arasındaki ilişkiye büyük ölçüde önem verilirken, hastanın rutin kontrollerini ve ilaçlarını aksatmaması, aksi bir durum söz konusu olduğunda doktoruna müracaat etmesi gerekmektedir.

4 Yorum: “Halüsinasyon Gören Birine Nasıl Davranılır?

  1. Neziha Baydar dedi ki:

    Annem 95 yaşı da şuan biz hastanedeyiz yatıyoruz ama halusiyonlar görmeye başladı. Ama bu şimdilik bir olay değil zaman ⏱ böyle oluyordu birilerini görmek gibi.

  2. saliha eroglu dedi ki:

    merhabalar annem 87 yaşında herseyi çok iyi yorumlayan iyi düşünen gayet mantıklı biri. 2 aydır. ara ara bazen adam. bazen böcek. gibi olmayan şeyler gördüğünü söylüyor. cok korkuyor yalnız kalamıyor. ne yapmaliyim nasil bir tedavi görmesi gerekir

  3. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar, benim bir arkadaşım, 25 yaşında , çalışan her gün işine giden, normal oturup konuştuğunuzda gayet güzel konuşan, mantıklı davranışları olan birisi. Ancak çoğu zaman anlattığı hikayeler ve başına gelen olaylar gerçek dışı oluyor. İlk başlarda inanıyorduk çünkü gayet gerçek, işinde ya da hayatında olabilecek olaylar gibiydi ancak artık anlattıkları hiç gerçekçi değil. Diğer tanıdığımız arkadaşlarımızla konuştuğumuzda bunların gerçek olmadığını anlayabiliyoruz. Kendisi ilgi çekmek için mi böyle davranıyor bilemiyoruz. Oturup konuştuğumuzda kendisinin yalan söylediğini fark etmediğini, sanki tüm anlattıklarının yaşandığına inanıyor. Maladaptive daydream olabileceğini de düşündük ancak buraya da sormak ve sizden yardım almak istedik. Sizce ne yapabiliriz, ilaç tedavisi mi uygulanması lazım?

    1. Bu konuda öncelikle bir psikiyatrik muayene olması ve gerekli tedavi yöntemine psikiyatrist ile karar verilmesi gerekmektedir.

Yoruma Kapalı.