Ergenlik dönemi, bireylerin yaşamındaki en zor süreçlerden biridir. Hem kendisi, hem de ailesi açısından zorlayan bu dönemde, anne ve babalar çocuklarına iyi bir örnek olması gerekirken, devamlı olarak çatışmalar yaşadıkları insanlar haline dönüşmektedir. Bu gibi durumlarda ergenler kendilerine farklı örnek arayışlarına girmekte ve arkadaş ilişkileri kurmaktadır. Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri daha erken yaşlarda başlangıç göstermektedir. Bu dönemde olan çocuklar için arkadaşlığın önemi oldukça büyük olurken, arkadaşlarının kendisini en iyi anlayan kişiler olduğunu düşünmektedir.
Ergenlikte Arkadaş İlişkileri
Ergenlik döneminde arkadaş ilişkileri gençler açısından bir hayli önemlidir. Gençler arkadaşlarının arasında doğru ilişkiler kurmayı, hoşlandığı şeyleri keşfetmeyi, ergenlerde karşı cinsle ilişkiler geliştirmeyi öğrenen gençler, aynı zamanda kendisini de keşfetmektedir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin kesinlikle çocuklar yerine arkadaşlarını seçmemesi, çocuğu küçük düşürecek davranışlar sergilememeli ve kesinlikle kıyaslama yapmamalıdır.
Ergenlik döneminde çocuklar tüm enerjisini arkadaş ortamına harcarken, bu ortamında içinde kalabilmek adına tüm kurallara uyum sağlayabilmekte ve bu ortamdan kopmamak adına baskı altına dahi girebilmektedir. Bu süreç bazen yanlış arkadaşlıklara neden olurken, bazen de psikoloji ve gelişimi açısından faydalı olabilmektedir.
Ergenler Neden Yanlış Arkadaşlıklardan Kurtulamaz?
Ergenlerde arkadaşlık ilişkileri önemli olurken, tercih bakımından da dikkatli olunması gereken bir konudur. Ergenlerin büyük çoğunluğu doğruyu yanlışı ayırt edemediğinden yanlış arkadaşlıklar edinebilmektedir. Arkadaşlığında arkadaşının yalnızca kendisi açısından pozitif yönlerini dikkate alırken, kötü yönleri hakkında ebeveynlerinden gelen uyarıları dikkate almamaktadır. Üstelik ailesinin yargısız infazda bulunduğu kanısına varıp gruptan çıkarılma korkusu yaşayabilmektedir.
Öte yandan günümüzde arkadaş edinemeyen ergenler ve kurdukları ilişkileri sürdüremeyen ergenlerde sıklıkla görülebilmektedir. Hatta bu nedenle ergenlerin psikolojisi bozulmakta ve depresyona girebilmeleri de mümkündür. Devamlı eleştirmek, paylaşmamak, sırları başkalarıyla paylaşmak, arkadaşlarının istemediği davranışları sergilemek, arkadaşlarının dedikodusunu yapmak gibi olumsuz davranışlar, çocukların arkadaş edinmesinin önüne geçmektedir.
Aileler Bu Durumda Ne Yapmalı?
Aileler, ergen çocuklarının iyi arkadaşlar edinmesini sağlayabilmek için bazı önlemler alabilmektedir. Örneğin; arkadaşları tanımaya çalışmak, tanımadan eleştiride bulunmamak, psikolojisine saygı göstermek, objektif davranmak, nasihatlerin yanı sıra fikir alışverişinde bulunmak ve olumlu hareketlerini desteklemek, çocukların daha sağlıklı arkadaş ortamı elde etmesine yardımcı olmaktadır.
Merhaba hocam. Bilgilendirme için tesekkurler.Arkadaş edinemeyenlere pek degiinmemişsiniz yazınızda. Bu durumda olan ergenler içinde biraz fikir verseniz çok memnun olurduk.