Anksiyete Bozukluğu Terapisi ! Anksiyete (kaygı) bozukluğu, bireylerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen sinirlilik, endişe, korku, panik ve bu gibi durumlara neden olan pek çok bozukluk için kullanılmakta olan bir tıp terimidir. Bu bozukluklar bireyin sahip olduğu hissiyata, davranış biçimine ve fiziksel belirtilere büyük oranda etki etmektedir. Öte yandan stresli durumlar karşısında bireylerin en doğal tepkisi olarak da tanımlanabilen anksiyete (kaygı) bozukluğu tetikleyici olan herhangi bir durum olmamasına rağmen devamlı yaşanması halinde bir durumu doğurabilmektedir.
Normal bir kaygı durumu ile tıbbi açıdan oldukça dikkat gerektiren anksiyete bozukluğu arasındaki fark konusunda bilinçli olunması büyük önem arz etmektedir. Anksiyete bozukluğu olan bireyde tekrar eden düşünce ve endişeler mevcuttur. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya olan bireylerin en kısa sürede bir uzmana müracaat ederek anksiyete bozukluğu terapisi görmesi gerekmektedir.
Anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler için panik, stres ve endişe gibi haller, normal bireylere kıyasla daha fazla sürmekte, daha yoğun yaşanmakta ve kontrolsüz olmaktadır. Anksiyete belirtileri arasında aşırı derece huzursuz, mutsuz ya da heyecanlı hissetmek, panik atak yaşamak, nefes alış – verişlerde değişiklik, nefes daralması, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, uyku problemleri, aşırı terleme ve dikkat problemleri de yer almaktadır.
Anksiyete Bozukluğu Terapisi Nasıl Yapılır?
Yorgunluk, huzursuzluk, kas gerginliği, sinirli olma, uyku ve dikkat problemleri gibi belirtilerden son 6 ay içerisinde minimum 3’üne rastlanılan bireylerin, aşırı derece endişeli olan ve bu endişeleri kontrol etmekde güçlük çeken bireylerin anksiyete tedavisi için psikolog ya da psikiyatr gibi uzman bir hekime müracaat etmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlar karşısında uzman bir hekime müracaat edildiği takdirde kaygının teşhisi konulabilmekte, olası nedenleri tespit edilebilmekte ve hastalığın durumuna göre bir tedaviye başlanılabilmektedir.
Anksiyete bozukluğunun iki tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan biri ilaç tedavisi diğeri ise psikoterapidir. Psikoterapi de konuşma terapisi ve bilişsel davranışçı terapisi olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Bilişsel davranışçı terapisinde hastaların anksiyeteye sebep olduğu tespit edilen düşüncelerini tekrardan irdelemeleri ve daha değişik davranış biçimlerini alışkanlık haline getirmeleri sağlanmaktadır.
Anksiyete Terapisi Ne Kadar Sürer?
Anksiyete bozukluğu terapisinin süresi, genellikle hastanın anksiyete düzeyine, hastalığın ne zamandır yaşandığına, hastanın tedaviye vereceği yanıta, Psikolog ve bu gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi süresi için ortalama bir süre verilmesi gerekirse; 6 ay ila 1 yıl arası sürebileceği gibi bazı hastalarda daha uzun süre de tedaviye devam edilebilmektedir. Fakat anksiyete bozukluğu günümüzde tedavisi mümkün olan bir hastalık olmakla beraber hastanın azmine göre ömür boyu sürmemektedir.
Anksiyete Bozukluğu Bitkisel Tedavisi Var mı?
Anksiyete bozukluğu olan hastalar her zaman ilaç kullanmayı istememekte ve bunun yerine doğal tedavi yöntemleri aramaktadır. Anksiyete tedavisinde pek çok doğal yöntem bulunurken, bu yöntemlerin yanı sıra desteklemek amacıyla kullanılan ve anksiyete bozukluğu bitkisel tedavisi olarak kabul edilen bazı takviyeler mevcuttur. Örneğin; anksiyete hastaları tedavisini desteklemek maksadı ile papatya çayı, yeşil çay, şerbetiçiotu, kediotu kökü, çarkıfelek, lavanta gibi bitkisel ürünlerden faydalanabilmektedir. Ancak en doğru terapinin Uzman eşliğinde olduğunun unutulmaması gerekir!