Agorafobi, bir tıp terimi olmakla beraber, alan korkusu anlamına gelmektedir. Kişinin halka açık alanları güvensiz bulması ve bu nedenle dışarı çıkamaya korkması olarak tanımlanan agorafobi, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen psikolojik bir rahatsızlık ya da anksiyete bozukluğudur. Agorafobisi olan kişiler genellikle toplu taşıma araçlarını kullanmaktan, halka açık alanlara gitmekten, yalnız başına sokağa çıkmaktan, alışveriş merkezleri tiyatrolar, marketler ve bunun gibi pek çok alanda bulunmaktan kaçınmaktadır. Kişinin kendi en güvende hissettiği yer evi olurken, açık alana çıktığı takdirde panik atak geçirebilmektedir.
Agorafobi belirtileri, çoğunlukla kişinin açık alana çıkması ile beraber kendini göstermekte ve en üst seviyeye ulaşmaktadır. Bu durum ise tedavi edilmediği takdirde uzunca bir süre devam etmektedir. Dolayısıyla agorafobi hastalarının yaşamını daha fazla kötü yönde etkilememek adına, en kısa süre içerisinde bir uzman psikolog tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Agorafobide Risk Faktörleri
Agorafobide risk faktörleri, başka bir deyişle agorafobinin nedenleri, sinir sisteminde meydana gelen ya da gelebilecek olan sorunlar olabilmektedir. Bu durum biyolojik risk olarak nitelendirilirken, kişinin psikolojisinde, yani sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, agorafobiye neden olabilmektedir.
Agorafobide risk faktörlerinin bir diğeri ise aileden başka birinin daha önce bu hastalığa yakalanmış olmasıdır. Yani genler de yine agorafobide risk faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca kişinin travmaya neden olabilecek bir saldırıya uğraması, yakınını kaybetmesi gibi çeşitli durumlar, agorafobiye neden olabilmektedir. Bu durumlar psikososyal risk faktörleri olarak değerlendirilmektedir.
Agorafobide Komplikasyonlar
Agorafobi, günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Agorafobide komplikasyonlar çeşitlilik gösterirken, bu rahatsızlığın seviyesinin ilerlemesi durumunda kişi evinden dahi çıkamaz hale gelebilmektedir. Bunun ile beraber tedavi edilmediği takdirde kişide yıllar boyu devam eden agorafobi nedeniyle aile ve arkadaşlar arasındaki bağ kopma raddesinde kadar gelebilmektedir. Öte yandan agorafobisi olan kişi işe ya da okula gidemeyebilirken, günlük aktivitelerini de yerine getiremeyebilir. Yardıma muhtaç bir şekilde yaşamını sürdürmek durumunda kalabilir.
Agorafobi gibi bir korku problemi, beraberinde pek çok komplikasyonu getirebilmektedir. Bunlardan bazıları depresyon, alkol ya da madde bağımlılığı olurken, kişilik bozukluğu ya da diğer anksiyete bozuklukları gibi pek çok ruh ve sinir hastalıkları da, agorafobide komplikasyonlar olarak değerlendirilmektedir.
Agorafobi Nasıl Önlenir?
Agorafobinin önüne geçilebilmek adına henüz keşfedilmiş kesin bir yol ya da yöntem mevcut değildir. Fakat korkulan durumlardan kaçınıldığı takdirde, agorafobi de ilerleme kaydetmektedir. Bazen bulunulan mekanlar kişiyi korkuttuğu takdirde, kişinin korkusuna esir olmadan önce o mekandan uzaklaşması yerine, agorafobiyi yenebilmek için zaman zaman aynı mekana gitmesi gerekir. Yani kişi, korkularının üzerine gitmelidir. Aynı mekana tek başına gitmekte zorlanan agorafobi hastası, bit yakınından ya da arkadaşından kendisi ile beraber gelmesini isteyebilir. Bunun ile beraber bir psikoloğa danışarak terapi almak da, agorafobiyi önleyebilmekte ve hatta kişinin bu rahatsızlıktan tümüyle kurtulmasını sağlayabilmektedir.