Sınav kaygısı, hem öğrencilerin, hem de ailelerinin korkulu rüyalarından biridir. Kişinin sınavda başarısız olmasına ya da yeteri kadar çalışmasına engel olan sınav kaygısı, sınav öncesinde, esnasında ya da sonrasında ortaya çıkmaktadır. Endişe ve rahatsızlık hali olarak da ifade edilebilen bu durum, kişinin psikolojisi ile alakalı bir durumdur.

Sınav kaygısı kişilerde duygusal ya da fiziksel olarak görülmektedir. Duygusal sınav kaygısı belirtileri; depresyon, negatif düşünceler, panik, ağlama, aşırı engellenmişlik hissi ya da unutkanlık olabilmektedir. Fiziksel belirtiler ise; kalp çarpıntısı, nefes darlığı, mide bulantısı, titreme, terleme ya da baş ağrısı olarak görülebilmektedir.

Sınav Kaygısı Nedenleri

Sınav kaygısı oluşmasındaki temel neden sınav ile alakalı algıdan kaynaklanmaktadır. Örneğin; öğrencinin sınav sonucuna reel olmayan manalar yüklemesi, bu sonuç ile çevresindekilerin kendisini yargılayacağı ya da değerlendireceğinden korkması, başarısız olacağı korkusu, çevresinin ve kendisinin beklentisinin yüksek olması sınav kaygısı nedenleri olarak örneklendirilebilmektedir. Bunun yanı sıra sınava yeterince hazırlanamamış olması, yanlış ve verimsiz çalışma şekli, hem çalışma, hem de sınav esnasında süreyi verimli değerlendirememesi ve hatalarını fark etmesine rağmen düzeltmeme alışkanlığı da birer sınav kaygısı nedeni olarak ifade edilebilmektedir.

Sınav Kaygısını Yenmek Mümkün mü?

Sınav kaygısı belirli bir düzeyde olduğu takdirde normal olarak karşılanmakta ve hatta artı bir durum olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise bu endişenin motive etmek ve öğrenciyi harekete geçirme konusunda etkili olmasıdır. Ancak aşırıya kaçan sınav kaygısı ise başarısızlığa neden olmaktadır. Bunun için de mutlaka sınav kaygısını yenmek gerekir ki, bu durum öğrencinin azmine ve isteğine bağlı olarak mümkündür.

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir?

Sınav kaygısını yenmek için yapılabilecek ilk işlerden biri psikologdan destek almaktır. Bu alanda hizmet veren psikolog ya da terapistler, öğrencinin gereksiz stresi üzerinden atabilmesi ve kaygısını hafifletebilmesi için bazı terapi yöntemleri uygulamaktadır. Bunun yanı sıra öğrencinin uygulayacağı bazı metodlar da bu durumun üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır.

Sınav kaygısı ile başa çıkmak isteyen kişilerin çalışmalarını ertelememesi, zamanını ve çalışması gereken konuları planlaması, gerçekçi olmayan olumsuz düşüncelerden kurtulması, kendisine karşı beklentisinin kapasitesi kadar olması, geçmişte yaşadığı başarısızlıklara değil başarılara odaklanması ve her daim olumlu düşüncelere sahip olması tavsiye edilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir