Sınavdan Önce Uyuyor Musunuz?

Eğitim ve öğretim hayatının gerekliliklerinden olan sınav, pek çok öğrencide stres ve kaygı oluşturabilmektedir. Sınav öncesi stres ise uyku bozukluklarına, dikkat eksikliklerine ve bunun daha pek çok psikolojik soruna yol açabilmektedir.

Öncelikle sınav öncesi stres, kişinin öğrenmiş olduğu bilgileri sınav esnasında etkili olarak kullanmasına mani olan ve başarısının olumsuz yönde etkilenmesine neden olan bir durumdur. Bir insanda sınav öncesi stres olduğunu anlayabilmek için bazı belirtilerin görülmesi gereklidir. Örneğin; sınav öncesi uyumak, çalışmaya yetersizlik, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, zihnin devamlı farklı şeylerle meşgul olması, sınav ve ders çalışma süreci ile alakalı konuşmama, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi insanın psikolojisi ile yakından ilişkili olan fiziksel belirtiler, iştahsızlık ya da aşırı yemek yeme, huzursuzluk, mutsuzluk gibi durumlar, sınav öncesi stres ve kaygı bozukluklarının birer belirtisi olarak gösterilebilmektedir.

Sınav Öncesi Sürekli Uyumanın Nedenleri

Sınav öncesi sürekli uyumak, günümüzde pek çok öğrencide görülen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni ise, öğrencinin girecek olduğu sınava yönelik büyük bir kaygı, korku ve panik duymasıdır. Sınav öncesine yaşanan bu stres ve kaygı bozukluklarının nedeni ise bireyin bu sınava yüklemiş olduğu anlamlar, çevresindekilerin yapmış olduğu psikolojik baskılar, sınava yönelik olarak bireyin zihninde oluşturmuş olduğu imaj ve düşünceler, sınav sonrasına yönelik olarak yapılan atıflar, sınavdan sonra elde edilecek olan kazanımlar ve sınava gösterilen önem, devamlı uykunun ve stresin nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Stresi Yenmek için Bunları Yapabilirsiniz

Öğrenciler için önemli sınavlar öncesinde stresli olmak gayet tabi bir durum olurken, stres seviyesinin gereğinden fazla yaşanması sınavı, bireyin yaşamını ve psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. İnsana bu denli zarar verebilecek olan stresten kurtulmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin;

  • Nefes egzersizleri,
  • Gevşeme egzersizleri,
  • Kaygıyı bastırmak yerine onu kabul edip yenmeye yönelik çalışmalar,
  • Düşünce ve inanışları sorgulamak,
  • Düşünceleri durdurma tekniği ile dikkatini daha farklı noktalara odaklama tekniği kullanmak sınav öncesi stresi yenebilmek için uygulanabilecek ideal yöntemler arasında yer almaktadır.

Tüm bu yöntemleri uyguladığı halde stresli olmak konusunda bir başarı elde edemeyen ya da bu yöntemlerde istikrarlı davranamayan bireyler için ise kesin çözüm yolu bir psikologdan destek almak olacaktır.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz

Günümüzde pek çok psikolog, çeşitli psikolojik nedenlerden dolayı kendisine müracaat eden danışanlarına kesin çözüm yolları sunabilmektedir. Özellikle de çeşitli terapi yöntemleri ile danışanlarının daha sağlıklı ve stresten uzak bir hayat sürdürebilmelerine yardımcı olan psikologlar, öğrencilerin de sınav öncesi stresi yenebilmelerini sağlamaktadır.

Bu gibi durumlarda psikologlar hastasının stres nedeni üzerine araştırmalar yapmakta, kaynağı tespit ederek ne gibi yöntemler izlemesi gerektiğini belirlemektedir. Genellikle bilişsel – davranışçı psikoterapi uygulayan uzmanlar, hastanın heyecanını, korkularını, sınava yüklemiş olduğu anlamı dengelemeye ve stresle başa çıkabilme yollarını öğrenmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bireyin sınavda başarısız olmaması ve stressiz bir sınav geçirebilmesi için mutlaka bir uzmandan destek alması tavsiye edilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir