Panik Atak ve Agorafobi İlişkisi! Agorafobi, genellikle alan korkusu olarak tanımlanmaktadır. Kişinin kendi kendini panik haline sokabileceği, çaresiz ya da kötü hissedeceği durum ve ortamlardan korkması ve bu durumlardan kaçınması olarak izah edilen agorafobi, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Agorafobisi olan bir kişi, mevcut ya da olası toplu taşıma araçları, kapalı ya da açık mekanlarda bulunma, kalabalık içerisinde yer alma ya da sırada bekleme gibi durumlara karşı endişe ve çekinme gösterebilmektedir. Agorafobi kişide tek başına görülebileceği gibi, bazen de panik atakla beraber de görülebilmektedir.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, kişide hiç beklenmedik bir anda kendini gösteren, belli başlı bir duruma bağlı olmayan, fiziksel olarak da kişiyi etkileyen büyük korku hali olarak tanımlanmaktadır. Aniden başlayan ve dönem dönem kendini tekrarlayan panik atak, korku, endişe, panik gibi çeşitli durumların bir arada görüldüğü, yoğun sıkıntı ya da korku nöbeti olarak gerçekleşmektedir. Panik atak nöbeti geçiren bir kişi çarpıntı, terleme, titreme, karın ağrısı, bulantı, çıldırma, delirme, ölüm korkusu gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Panik atak nedenleri ise genellikle insan beyninde sinir hücrelerinin anormal bir şekilde çalışmaya başlamasına dayanmaktadır. Kişinin günlük yaşamında pek çok probleme neden olan ve yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlığın tedavisi için en kısa sürede psikologa görünerek terapi alması gerekmektedir.
Panik Atak ile İlgili Diğer Yazıları Okudunuz mu?
Agorafobi Nedir?
Agorafobi alan korkusu olarak izah edilen bir korku türüdür. Agorafobi hastalarının neredeyse yüzde 60’ı, nöbet geçireceği alanlardan kaçınmaktadır. Bunun ile beraber yalnız başına dışarı çıkmayı istenmeyen, toplu taşıma araçları, asansör, kalabalık mekanlar, uçak, alışveriş merkezler, tiyatro ve sinemalar, Pazar ve marketlerden kaçınılan agorafobi hastalığı, panik atak ile yakından ilişkilidir. Bunun nedeni ise, kişinin panik atak geçireceğini düşündüğü ve korktuğu gidememesine ya da o türden alanlarda kalamamasına Agorafobi adı verilmesidir.
Agorafobi nedenleri psikososyal, biyolojik ve genetik olmak üzere toplamda 3 temel başlık altında incelenmektedir. Sinir sisteminde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle bu hastalığın oluşması biyolojik neden olarak nitelendirilirken, çocukluk döneminde yaşanan travmalar sebebiyle hastalığın oluşması ise psikososyal neden olarak nitelendirilmektedir. Genetik etken olarak da, kişinin ailesinden herhangi birinde bu hastalığın görülmesi neden olabilmektedir.
Panik atak gibi agorafobinin tedavisi de psikologlar tarafından yürütülmektedir.
Agorafobi ile Panik Atak İlişkisi
Agorafobi ile panik atak, birbirleri ile bağlantılı olan iki farklı psikolojik rahatsızlıktır. Bazı kişilerde agorafobi ile beraber panik atak görülebilirken, panik atak, aniden ortaya çıkan ve dakikalar içerisinde en üst seviyeye ulaşan yoğun korku ve bu korkunun neden olduğu fiziksel belirtileri ortaya çıkarmaktadır.
Agorafobi ile panik atak ilişkisi, agorafobinin yaşandığı noktada panik atak nöbeti geçirilmesi ya da panik atak geçirilen – geçirilmesinden korkulan yerlerden kaçınılmasıdır. Örneğin; kişi sinema salonunda panik atak geçirebileceğini düşünerek bu gibi alanlara girmesinden kaçınmaktadır.
Agorafobi ve panik atak hastaları, hayatı boyunca pek çok problemle karşı karşıya kalabilirken, bu gibi durumlardan kurtulabilmek için terapi görülmesi gerekmektedir.