Panik Atak Tedavi Süreci Hakkında Merak Edilenler! Panik atak, psikiyatrinin oldukça başarılı taklit yeteneğine sahip olan bir tiyatro oyuncusu olarak nitelendirilmektedir. Panik atak esnasında kişinin kalp krizi geçirdiği düşünmesi, astım krizi zannederek nefes alamaması ve ölümün ucundan dönmesi, ellerin, ayakların, başın uyuşup karıncalanması ile beraber felç geçirmesinin kıyısına kadar yaklaşması, kontrolünü kaybetmesi, ve çıldırma algısı ile her defasında bu tiyatrocunun kişiye oynamış olduğu bir oyundur. Panik atak belirtileri kişinin hiç beklemediği bir anda ve hatta ortada herhangi bir sebep yokken ortaya çıkabilmekte ve 10 dakika içerisinde en üst seviyelere kadar yükselebilmektedir.
Panik Atak Tedavisini Hangi Doktor Yapar?
Panik atak, 3 farklı türü bulunan bir psikolojik rahatsızlıktır. Spontan panik atak, durumsal panik atak ve durumsal olarak yatkınlık gösteren panik atak olarak sınıflandırılan bu rahatsızlık, tedavisi mümkün olan psikolojik problemlerden biridir. Psikologların yürütmüş olduğu panik atak tedavi süreci, çoğu zaman olumlu sonuçlar verebilmektedir.
Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Panik atak için uygulanan pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Bazı panik atak hastalarının ilaç kullanımı zorunlu olabilirken, genellikle bu ilaçlar kişinin ruhsal açıdan toparlanmasını sağlamaktadır.
Bir diğer terapi yöntemi ise psikoterapidir. Psikoterapi, en çok tercih edilen panik atak tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Oldukça faydalı olan bu yöntemde bazen terapist tarafından hastaya ev ödevleri verilebilmektedir.
Öte yandan nefes egzersizleri ile fiziksel egzersizler de, yine psikoterapi ya da ilaç kullanımının yanında devam edilen tedavi yöntemlerindendir. Panik atak rahatsızlığı olan kişilerin bu hastalıkla alakalı gerekli bilgilere sahip olması ve ayrıca alkol ile uyuşturucudan uzak durması da gerekmektedir.
Tedavi Süreci Nasıl İşler? Ne Kadar Sürer?
Kalp çarpıntısı, titreme, terleme, nefes darlığı ve boğuluyormuş gibi hissetme, sarsılma, göğüste ağrı ve sıkışma, mide bulantısı, baş dönmesi el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma hissi, çıldıracağını, kontrolünü kaybedeceğini ya da bayılacağını düşünerek yoğun bir korku yaşama gibi belirtilere de sahip olan panik atak, 30 dakika içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Panik atak tedavisinde, kişinin problemlerine ve hastalık seviyesine göre planlanmaktadır. Dolayısıyla panik atak tedavi süresi de kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastaların tedaviye cevap verme süresi uzun bir zamana yayılabilirken, bazı hastalarda ise tedavi kısa sürede etki edebilmektedir.
Panik Atak Kendi Kendine Tedavi Edilir mi?
Panik atakta nöbetlerin sıklığı ve şiddeti zaman zaman azalıp artış gösterebilirken, kendi kendini tedavi etmesi mümkün değildir. Panik atak bozukluğunun ömür boyu devam etmemesi ve tedavi edilebilmesi için kişinin profesyonel bir destek alması gerekmektedir. Üstelik panik atak tedavi edilmezse, kronik bir hal alabilmekte ve bu durumun neticesinde de majör depresyon, madde ya da alkol bağımlılığı gibi diğer psikolojik problemlere de sebebiyet verebilmektedir.
Öte yandan kişinin kullanmış olduğu panik atak ilaçları ve katılım sağladığı psikoterapiler, hastalığın tedavisinde oldukça etkili ve önemli olabilmektedir.