Panik Atak, kişide aniden ortaya çıkan, belli bir duruma bağlı olarak gelişen ve kişinin fiziksel varlığı üzerinde de büyük etkilere neden olabilen psikolojik bir korku hali olarak tanımlanmaktadır.
Panik bozukluk olarak da nitelendirilen bu rahatsızlık, günümüzde en sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Dolayısıyla pek çok kişi tarafından panik atak nedir diye merak edilen bu rahatsızlık, kişinin beyninde kişiyi hayatta tutmaya ve çeşitli tehlikelerden korumaya yarayan alarm merkezinin bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Öte yandan oluşturmuş olduğu etkilerden dolayı kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen ataklar, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamı boyunca devam etmektedir.
Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Bu durumu merak eden kişiler için;
- Kalp çarpıntısı,
- Nefes nefese kalma,
- Nefes alamıyor ve boğuluyor gibi hissetme,
- Titreme,
- Terleme gibi oldukça yoğun fiziksel belirtilerin bir kısmının yenilenen ve tahmin edilemeyen bir şekilde yaşanması halidir.
Bu gibi durumlar panik atak belirtileri olarak da kabul edilirken, atak geçiren bir kişinin, beyindeki alarm merkezinin korunma tedbirleri ve adrenalinin yükselmesi ile beraber nefes alışverişleri düzensiz bir hal alır, kalp çarpıntısı yaşar, vücudunun belirli noktaları karıncalanır, uyuşur ve başı dönmeye başlar. Bu gibi belirtiler kişinin kendini kontrol edemeyeceği, bayılacağı, öleceği gibi düşüncelerin oluşmasına neden olurken, kişi bu düşüncelerden dolayı daha çok korkar ve ataklar bu şekilde kısır döngü olarak devam eder.
Herhangi bir tetikleyici neden olmaksızın bu gibi durumları yaşayan kişi, bu gibi atak belirtisi için herhangi bir anlam bulamazken, dikkatini bedenine yöneltmektedir. Sonrasında ise panik durumu ile başa çıkabilmek adına ya da bu rahatsızlığın belirtilerini atlatabilmek için davranış değişikliği yaşamakta ve kendine göre hastalığın hayatını etkilememesi üzerine tedbirler almaktadır.
Kişinin ataklar esnasında uygulayabileceği bazı teknikler mevcutken, bunlardan ilki nefes egzersizleridir. Bir kese kağıdın ağzı ve burunu içine alacak şekilde nefes almak, derin derin nefes almak ya da minik minik üç kesik nefes almak gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Bunun ile beraber vücut duruşunu rahat bir pozisyona getirmek, kendini sıkmamak, nabzı ölçememek, kendini rahatlatacak şeyler ile oyalamak da atak esnasında kişinin rahatlamasını sağlamaktadır.
Panik Atak Türleri Nelerdir?
Panik ataklar, şiddeti ve süresi bakımından değil, aynı anda saldırıyı tetikleyen etkenler açısında çeşitlilik göstermektedir. Bu doğrultuda iki farklı atak türleri bulunmaktadır. Bunlardan biri beklenen ataklar, diğeri ise beklenmeyen panik ataklardır.
Beklenen panik ataklar; belli başlı işaretlere ya da panik tetikleyicilere maruz kalması halinde beklenen rahatsızlıklardır. Mesela; kapalı alanlardan korkan bir kişi uçağa bindiğinde bu tarz bir atak geçirebilmektedir.
Beklenmeyen ataklar ise; herhangi bir neden ya da belirti olmadan yaşanan ataklardır. Beklenmedik panik ataklar, korkunç bir olaya ya da duruma maruz kalma neticesinde oluşan özel fobiler gibi dışsal nedenlerle ortaya çıkmamaktadır.
Panik Atak ile Nasıl Başa Çıkılır? yazımı okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
[single_loop]