Mitomani, halk arasında bilinen adı ile yalan söyleme hastalığı, bireyin hiçbir yarar ya da çıkara dayanmaksızın devamlı olarak yalan söylemesi şeklinde ifade edilmektedir. Mitomani hastalığı olan bireylere mitoman adı verilmektedir. Ortada hiçbir neden yokken yalan konuşmaya ihtiyaç duyan birey, hastalığın ilerlemesi durumunda söylediği yalanlara inanmaya başlamakta ve bu doğrultuda yaşamını şekillendirmektedir. Oldukça ileri seviyelere ulaşan bu yalan söyleme hastalığı, bireyin istemsizce gerçekleşen ve yalan söylediğinin dahi farkında olmayan bir davranış bozukluğu haline gelebilmektedir.
Mitomanlar çoğunlukla durumlarının hastalık seviyesinde olduğunu düşünmemekte ve dolayısıyla terapi ya da tedavi önerisini geri çevirmektedir. Mitomanlar kendisinde bir problem olduğuna kanaat getiremediğinden, onların terapi görmesi için yakınları tarafından ikna edilmesi gerekmektedir.
Mitomani Nedenleri Nelerdir?
Mitomani nedenleri kişiye göre çeşitlilik gösterse de, genellikle asıl neden bireyin çocukluk döneminde ebeveynlerinin yalanlarına şahit olması olarak kabul edilmektedir. Çünkü normal şartlarda bir çocuk devamlı olarak ebeveynlerini gözlemlemekte ve onları hem doğruları, hem de yanlışlarıyla kendisine rol model olarak almaktadır. Dolayısıyla anne – babasının yalan söylediğini gören bir çocuk, bu yalanları ileriki yaşlarına taşıyabilmekte ve yetişkinlik döneminde bir mitoman olabilmektedir.
Bunların yanı sıra bu hastalıkla alakalı olarak bilinen başlıca mitomani nedenleri ise; doğru konuştuğuna kimsenin kendisine inanmaması, bireyin kişilik bozukluğuna sahip olması, aşağılık kompleksine yakalanması, birileri tarafından sürekli onaylanma ve takdir edilme ihtiyacı ya da çocukluk döneminde maruz kalınan istismarlar gösterilebilmektedir.
Mitomani Belirtileri Nelerdir?
Bir kişinin mitomani hastalığına yakalanıp yakalanmadığını anlayabilmek için kendisinde bazı belirtilerin görülmesi gerekmektedir. Mitomani belirtileri ise değişiklik gösterebilirken, genel olarak bu belirtiler; kişinin yalan konuşmaktan haz ve mutluluk duyması, devamlı olarak yalan konuşma ihtiyacı duyması, yalanları sebebiyle pişmanlık duymaması, konuştuğu yalanlara kendisinin de inanması, yalanları arasında herhangi bir kurgusal bütünlüğü rastlanmamasıdır. Bunların dışında kişinin yalanı ortaya çıktığında aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergilemesi ile herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen yalan konuşmaya devam etmesi de yine mitomani belirtileri arasında yer almaktadır.
Mitomani Hastalarına Nasıl Davranılmalı?
Mitomani hastalığı, kişinin kendisinde biten psikolojik bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kişi öncelikle bir mitoman olduğu konusunda ikna edilmelidir. Fakat bu ikna çabaları esnasında hastanın durumu, hastaya agresif tavırlarla ve kırıcı bir şekilde kesinlikle anlatılmamalıdır. Hastalığı konusunda ikna edilen kişi sonrasında ise tedavi konusunda ikna edilmelidir. Bu şekilde hasta yakınları, kişinin uzman bir psikologdan gerekli terapiyi alması ve sağlıklı bir birey haline gelmesine yardımcı olabilmektedir.
Mitomani hastalığının tedavisi ise kişiye göre değişiklik gösterirken, uzman hekim genellikle hastanın durumuna göre psikoterapi ya da ilaç tedavisi uygulamaktadır. İlaç tedavisinde kişiye ve hastalık seviyesine göre ilaç verilirken, psikoterapide ise kişinin öncelikle yalan söyleme nedenleri tespit edilmekte ve bu nedenlere bağlı olarak bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Doktorun en doğru yöntemi tercih etmesi durumunda, henüz ilk seansta bile hastanın olumlu gelişmeler kaydettiğini görebilmek mümkündür.
Merhaba Mehmet Bey .Ben de bu hastalığın olduğunu anladım sonunda erkek arkadaşım sayesinde. Ve her seferinde yalan söylediğim için ayrıldık . Her ayrıldığımızda bir daha asla söylemeyeceğim dedim ve her seferinde istemeden de olsa gerçekleri sakladım .Ya da bana geçmişle alakalı bir soru sorduğunda olayları net hatırlayamadım gerçekten hatırlayamıyordum hatırlamama nedenini bile bilmiyorum . Ben sevdiğim insanı kaybettiğim için çok pişmanım ama bu yalan söyleme olayını bir türlü bırakamıyorum o bana kızar küser darılırız diye söylediğimi sanıyordum ama madem öyle niye her defasında yineliyorum ki söylediğimde kaybedeceğimi bildiğim halde . Yazınızda küçüklükten bahsetmişsiniz evet küçükken istismar edildim defalarca Farklı kişiler tarafından ya da ebeveynlerim yalan söyledi ama ben bu bahanelere sığınmak istemiyorum ben gerçekten düzelmek istiyorum .Sevdiğim insanı kaybetmek istemiyorum .
Hayatımı yalanlar üzerine inşa ettim umarım enkazı altında kalmam.
Bu yüzden hayatımda istediğim birçok şeye sahip olabildim…bu yönden bakmak fazla mı ki acaba? Ama yalancı çobanın yaşadıklarının da aynılarını yaşadım eğlendim ve çok cesur davrandım ✨💖ama sonuç yalnızım annem dışında konuştuğum kimse kalmadı…tuhaf ve bence bütün herşeyin başı mitomani… özümü kaybettim kendimden bağımsız mışım gibi geliyor bu da boşluk hissettiriyor intihar etmek bile anlamsız ve değmez geliyor anlık yaşıyoruz işte ✨💔 çok şey öğrendim ama bu yüzden mitomaniye çok teşekkür ederim ✨💖 tek arkadaşım gibi beni asla bırakmıyor milyon şey yaşasam da günün sonunda hiç bir şey olmamış gibi huzurlu huzurlu ve tabii haklı çıkarak uyuyabiliyorum✨💖kimse umrumda değil bu benim hayatım böyle olmayı seviyorum cesur ve hissizlik beni rahatlatıyor…