Bireyin sahip olduğu, adet, gelenek, görenek ve kültürüne göre kendisinden beklenen davranışların dışında davranışlar sergilemesi, devamlılık arz eden bir iç yaşantılar ve davranışlar örüntüsüne kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Bireyin ergenlik ya da erişkinlik dönemindeki iken kendini göstermeye başlayan kişilik bozukluğu, zaman içerisinde kalıcı bir hal alabilmekte ve işlev bozukluklarına neden olabilmektedir. Kişilik bozukluğu, her bir bireyde farklı şekillerde kendisini gösterebilirken, görülen belirtilerin kişilik bozukluğu olarak değerlendirilebilmesi için ayrıca işlevsellikte ciddi bozulmaların, esneklikten uzak ve uyum sağlayamamasının ya da kişilik bozukluklarının görülmesi gerekmektedir. Çoğunlukla görülen ve bilinen kişilik bozukluğu belirtileri ise;

  • Nireyin çevresine karşı ve yakın ilişkilerinde uyumsuz davranması,
  • Devamlı problem çıkarması,
  • Çok ağır sevgisizlik yaşaması,
  • Sıradışı ilişkilere meraklı olması ve alışkın olunmayan cinsel isteklerde bulunmasıdır.

Öte yandan kişilik bozukluğu olan bireylerde sıklıkla sadakatsizlik, verdiği sözü tutamama, diğerlerinin hakkında kötü düşünme gibi davranışlar da sergilemektedir.

Kişilik Bozukluğu Tedavi Süreci Nasıldır?

Kişilik Bozukluğu Tedavi Süreci Nasıldır?

Kişilik Bozukluğu Tedavi Süreci Nasıldır?

Kişilik bozukluğu tedavi süreci oldukça zor işleyen bir süreçtir. Kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar genellikle durumunun farkında olmamakla beraber hastalığını kabul etmeme ve profesyonel bir yardım alamama konusunda direnirler. Dolayısıyla bu durum süreci oldukça zor bir hale getirmekte ve uzun yıllara yayılmasına neden olabilmektedir.

Kişilik bozukluğu tedavi yöntemleri genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi olarak düşünülse de ilk aşamada Psikolog yardımı almak gerekir.

Bu hastalığın tedavisindeki amaç, bireyin düşünce yapısının, anlama ve algılama şeklinin, değerlendirme probleminin kendisi tarafından fark edilmesi ve düzeltmesi üzerinedir. Öte yandan kişilik bozukluğu probleminin tedavisinde telepatik süreç de oldukça önemlidir. Hemen hemen her kişilik bozukluğu türü için uygulanan bir ilaç tedavisi mevcutken, oldukça güç, zahmetli, fakat bir o kadar da etkili tedavi mümkündür.

Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kişilik bozukluğuna yönelik uygulana tedavi süreci kritik bir öneme sahiptir. Her ne kadar iyileşme sağlanabilmesi ile alakalı olarak kesin net bir bilgi vermek mümkün olmasa da, tedavinin kişilik bozukluğu üzerindeki olumlu etkisi oldukça büyüktür. Dolayısıyla kişilik bozukluğunun tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kişilik bozukluğu tedavi edilmezse kötü sonuçlara neden olabilmekte, kızgınlık, kaygı, depresyon ya da sosyal izolasyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıkları doğurabilmektedir. Öte yandan bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ömür boyu devam etmektedir.

Kişilik Bozukluğu Tedavi Ne Kadar Sürer?

Kişilik bozukluğu tedavi süresi genellikle bu rahatsızlığa sahip olan kişinin tedaviyi kabul edip, uygulanan yöntemlere cevap verme durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal bir kişilik bozukluğu hastasının durumunu kabullenip tedavi olmayı kabul etme süresi oldukça güç ve uzun olurken, nadiren de olsa bazı kişilerin tedavi olmayı istemesi ve kendi rızasıyla terapilere katıldığı görülmüştür.