Modern çağın en kritik psikolojik rahatsızlıklarından biri de depresyondur. 7’den 70’e hemen hemen herkeste görülebilen depresyon bebeklerde dahi ortaya çıkabilmektedir.

Çocukların yaşamış ya da yaşayacak olduğu stres durumu doğum ile birlikte başlamaktadır. Yeni doğan ve henüz yeni yaşamına adapte olamayan bir bebeğin sık sık ağlaması, anne rahmindeki sıcaklığı ve rahatlığından yeni ortamın soğukluğu ve kırıcılığına alışamadığı içindir. Bu ve bunun bebek pek çok nedenle bebeklerde depresyona girebilmektedir.

Bebekler Depresyona Girer mi?

Bu soru her ne kadar çoğu insanda şaşkınlığa neden olsa da, evet; bebeklerde depresyona girer. Bebeklik çağı depresyonu olarak ifade edilen bu depresyon türü, henüz ilk aylardayken anne yoksunluğu, depresyon ve duygulanımlar devam ettiği takdirde çocukluk ve hatta ilkokul çağına kadar devam edebilmektedir.

Bebek psikolojisi oldukça hassas olduğundan bu dönemde anne ilgisine ve sevgisine muhtaçtır. Bebeklik çağı depresyonu, bebeğin gelişimi ya da yapısı ile alakalı bir problem belirlenmemesine karşın gülümseme, yakınındakilere tepki verme gibi sosyal gelişimi, zihinsel gelişimi ve boyu, kilosu gibi fiziksel gelişimini büyük ölçüde etkileyebilmektedir.

Bebeklerin Depresyona Girme Nedenleri ve Belirtileri

Depresyona giren bebeklerde bazı farklı durumlar görülebilmektedir. Örneğin; devamlı olarak mutsuzluk hali, sık sık ağlama, alınganlık, hiçbir şey yapmak istememe, aşırı kilo alma ya da verme, uyku ve yeme bozuklukları, içe kapanıklık, hareketsizlik, çevresindekilerle iletişime geçme ve ilişkiye girme konusunda isteksizlik gibi durumlar, depresyona giren bebeklerde görülen semptomlar olarak ifade edilmektedir.

Yetişkinler kadar önemli olan bebek psikolojisi, daha çok annenin yoksunluğu sebebiyle olumsuz olarak etkilenmektedir. Anne ile bebeği arasında sıradışı bir bağ bulunmaktadır. Annenin çeşitli nedenlerden dolayı bebekten uzak kalması, bebeğin anne yoksunluğu yaşaması gibi durumlar, onu depresyona itebilmektedir. Anneyi kaybetme korkusu, bağlanma ayrılma ilişkisi gibi durumlar da bebek psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bebeğiniz Depresyona Girdiğinde Ne Yapmalısınız?

Bebek, çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin depresyon her insanda tedavi edilmesi gereken bu problemdir. Bebeğinin depresyonda olduğunu düşünen ebeveynlerin mutlaka bir psikolog ile görüşmesi ve danışması gerekmektedir.

Bebek depresyonunun en önemli tedavisi anne sıcaklığı ve şefkatidir. Bu gibi durumlar için ebeveynlere neler yapabilecekleri konusunda yönlendirmelerde bulunan psikolog, aynı zamanda terapi ile de sorunun üstesinden gelebilmeyi öğretmektedir.