Kilo Vermede Psikolojinin Önemi! Fazlalık kilolara sahip olan pek çok insan, yaşamı boyunca en az birkaç defa diyet listesi uygulamaya çalışmaktadır. Bazıları bu diyetlerde başarılı olup kilo verebilse de, çoğunluğu başarısız olmaktadır. Bunun nedeni ise psikolojik yemek yeme bozukluğudur.
Kilo Almanın Psikolojik Nedenleri
Bireylerde iştah ve yemek yeme isteği beyindeki hormonlardan kaynaklanabildiği kadar psikolojik sorunlardan da kaynaklanabilmektedir. Örneğin; insanın aç olmadığı halde yemesi, gizli gizli yemek yemesi, kısa zamanda çok yeme isteği, yemek yediğinde sakinleşebilmesi ve hatta kızgınken, öfkeliyken yemek yemesi, kilo almanın psikolojik nedenlerinden olurken, bu gibi durumlarda bireyin beslenmede psikoloji tedavi görmesi gerekmektedir.
-
Sinirlendiğinde Yemek
Günümüzde bazı insanlar sinirlendiği zaman kendini yemeğe vurmaktadır. Bu gibi durumlarda oldukça tehlikeli olabilirken, beslenmede psikoloji tedavi gerektirmektedir.
-
Mutsuz Olduğunda Yemek
Günümüzde bazı insanlar ise mutsuz olduğunda, üzüntülü olduğunda yemek ya da abur cubur tarzı gıdalara yönelmektedir. Bunun nedeni psikolojik problemlere dayanırken, böyle insanların kilo vermek için psikolojik destek alması önemlidir.
-
Heyecanlandığında Yemek
İnsanların psikolojisi ile alakalı beslenme alışkanlığından bir diğeri ise heyecanlandığında yemektir.
-
Ayrıldığında Yemek
Pek çok birey, sevdiklerini kaybettiğinde ya da sevdiği insandan ayrıldığında yine psikolojik olarak kendin yemeye vermektedir. Bu gibi psikolojik sorunlar ilerleyen süreçlerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağından psikolojik destek alınması gerekir.
-
Depresyonda Yemek
İnsan her ne kadar belirli bir beslenme alışkanlığına sahip olsa da, bu beslenme bazı zamanlarda ruh haline göre şekillenebilmektedir.
-
İyi Not Aldığında Yemek
Bazı insanlar her bahanede yemek yiyebilir. Bunlardan biri de iyi not aldığında yenilmesidir.
-
Kutlamalarda Yemek
Her fırsatta yemek yeme durumu, çoğu insanlarda psikolojik bir hastalık haline gelmektedir. İnsanın ruh halinin iyi ya da kötü olması, beslenme alışkanlığına da yansıyabilmektedir.
-
Gece Uykudan Uyanıp Yemek
Psikoloji kaynaklı yeme bozukluklarından biri de gece uykudan uyanıp yemektir. Günümüzde en sık rastlanılan yeme bozukluklarından biridir.
-
Devamlı Olarak Abur Cubur Yemek
İnsanın devamlı olarak çikolata, cips, bisküvi, kola, kek gibi hazır gıdalar tüketiyor olması da psikolojik bir yeme bozukluğu olarak ifade edilmektedir.
Kilo Verme Psikolojinin Önemi!
Bir insanda yeme bozukluğu bulunduğunda ve buna bağlı olarak kilo aldığında ilk olarak bir psikologdan destek alması gerekmektedir. Psikolojik destek aşamasında uzman hekimler tarafından insanın öz değer sorunları ele alınmakta ve kişinin hangi sorunları karşısında çözümü yemede bulduğu, sorunlarını yemek dışında nasıl çözebileceği, duygu durumlarını sağlıklı bir şekilde yönetebilmesi ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinebilmesi için tedavi yöntemi belirlenmektedir. Bu alanda hastalarına yardımcı olan uzmanların genellikle kullanmış olduğu tedavi yöntemi ise terapidir.
Uzmanların uygulamış olduğu psikoterapiler, yalnızca bireyin beslenme alışkanlıkları ve psikolojik sorunlarını çözmekle sınırlı kalmazken, aynı zamanda diyette psikolojik hazırlık süreci olarak da işleyebilmektedir. Bu sayede hastalar hem ruhsal hem de genel anlamda sağlıklı bir yaşam sürdürebilme imkanı elde edebilmektedir.