Kadınlarda depresyon, günümüzün en popüler psikolojik sorunlarından biridir. Yaşam boyu erkeklere kıyasla iki kat daha fazla depresyona girin kadınlar, düşünce yapılarındaki farklılık, duygusal açıdan daha naiflik, psikososyal ve ekonomik açıdan daha çok sorunla karşılaşmaları nedeniyle sıklıkla depresyona girmektedir. Fakat kadınlar ile erkekler arasındaki depresyonlar oldukça belirgin bir fark mevcuttur ki, bu fark; kadınların erkeklere kıyasla depresyonu daha kolay fark etmesi ve daha hızlı iyileşme göstermesidir.
Kadınlarda Depresyon Nedenleri
Kadınlarda depresyon nedenleri pek çok duruma ya da olaya dayanabilmektedir. Doğum, menopoz, gebelik, kadınlarda depresyon nedenlerinin başında gelmektedir. Öte yandan;
- Kadınların hormonal ve biyolojik yapıları,
- Yüklenmiş oldukları fazla sorumluluklar,
- Stres ve baskı altında olmaları,
- Yaşamış oldukları travmatik olaylar,
- Cinsel istismar,
- Bir yakınını kaybetme ya da bunun gibi pek çok durum ve olay, kadınlarda depresyon için birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Bu durumlara daha açık bir örnek gösterilmesi gerekirse; stresli bir olay yaşayan kadının depresyona girmesi daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Bir yakının vefat etmesi, işini kaybetmesi, eşinden ayrılması, büyük bir hastalık geçirmesi gibi durumlar, depresyonun gelişmesine neden olabilmektedir. Ayrıca hormonlar, kadınlarda depresyon açısından adeta bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Stres hormonları, üreme hormonları ve kadının ruh halini belirleyen nörotransmitterler, depresyon depresyon ihtimalini artıran birer etkendir.
Tüm bunların yanı sıra ev sorumlulukları, duygusal eksiklik, çocuk yetiştirme sorumluluğu, erkek egemenliği, cinsiyet ayrımları, erkekler ile rekabet durumu, iş baskısı, önyargılar, medya baskısı, mükemmeliyetçilik ve aşırı kilo gibi durumlar da, kadınlarda depresyon nedenleri arasında yer alan bazı etkenlerdendir.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri
Depresyona giren kadınlar, psikoloji açısından içerisinde bulundukları durumu daha kolay ve hızlı bir şekilde belli edebilmektedir. Özellikle de duygusal yönden kendilerini belli eden kadınlar, ümitsizlik, mutsuzluk, sürekli tekrar eden ağlama krizleri, duyguları kontrol edememe ve bunun gibi çeşitli semptomlar ile depresyonu belli edebilmektedir. Bunun ile beraber odaklanmada yaşanan problemler, öfke, huysuzluk, uykusuzluk, hızlı kilo kaybı ya da kilo alımı, dikkat eksikliği, yorgunluk, halsizlik, devamlı uyuma isteği, aşırı suçluluk duygusu ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönelme, en sık görülen kadınlarda depresyon belirtilerindendir.
Depresyona giren kadınlar, erkeklere kıyasla durumunu daha çok kabullenebilirken, profesyonel destek alma eğilimi gösterebilmektedir. Genellikle bu gibi durumlarda uzman psikoloğa müracaat eden kadınlar, kısa süre içerisinde ilerleme kaydederek hızlı bir iyileşme süreci geçirebilmektedir.
Kadınlarda depresyon için uygulanan genel tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi ve psikoterapidir. Bu tedavi yöntemleri bazen başlı başına uygulanabilirken, bazen eş zamanlı olarak da yürütülebilmektedir. Özellikle kadınlar, katılmış oldukları terapiler sayesinde, depresyona neden olan problemleri ile nasıl mücadele edeceği hakkında bilgi edinmekte ve karşısına çıkan pek çok sorun karşısında ne yapması gerektiğini öğrenebilmektedir. Bu sayede yeniden depresyona girme riski bir hayli düşüş göstermekte ve iyileşme süreci de daha hızlı bir hal alabilmektedir.