Çocuklar açısından özgüven, ilerleyen dönemlerde sevgi dolu, mutlu, başarılı ve üretken bir yetişkin olabilmek için gerekli olan faktörlerden biri olarak ifade edilmektedir. Bir bireyin, yaşamı boyunca sahip olabileceği özelliklerden biri de özgüvendir. Bireyin psikolojik olarak olumlu duygu ve düşünceler ile kendini mutlu hissetmesi, etrafındakilerle barışık olması anlamına gelen özgüven, aynı zamanda bireyin kendisine güvenmesi, kendiyle barışık olması anlamına da gelmektedir.

Bireyin hayata gözlerini açması ile gelişmeye başlayan özgüven duygusu, bu gelişme evresini yaşam boyu devam ettirmektedir. Öncelikle annenin çocuğuna davranış biçimi ve yaklaşımı ile beraber şekil almaya başlamakta ve bir çocuğun sevgi potansiyeli, ilk 2 yıl içerisinde oluşmaktadır. Yaşamı boyunca sahip olacağı bu gibi duygu durumlar ilk olarak aile ortamında edinilmekte, bir bireyin için sağlıklı karakter temelleri bu kurumda atılmaktadır. Daha sonrasında okuldaki öğretmen ve arkadaşları ile de gelişim göstermektedir.

Çocuklarda Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Çocuğun psikolojik olarak etkilenmesi, özgüven eksikliği yaşaması, başına gelen çeşitli olaylar ve travmalar ile yakından ilişkilidir. Çocuklarda özgüven eksikliği nedenleri pek çok duruma dayanırken,

  • Ebeveynin çocuğa karşı tutumları,
  • Anne ve babanın boşanmış olması,
  • Ev ya da okul ortamında uygulanan ceza sistemi,
  • Şiddet görüyor olması,
  • Genetik etki,
  • Baba yoksunluğu,
  • Öğretmen ve okul,
  • Kronik fiziksel hastalıklar,
  • Psikolojik sorunlar,
  • Başarısızlık,
  • Stres ve bunun gibi pek çok durum olarak gösterilebilmektedir.

Çocuklarda özgüven eksikliği nedenlerinden en birincil ve en önemli olanı anne ve babanın çocuğu karşı tutumlarıdır. Çocuklarda özgüven sorunu genellikle bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Çocuğun ilk karşılaştığı sosyal ortam aile olurken, bu ortamda çocuğa gösterilen davranışlar ya da tepkiler, onun özgüven gelişimini etkilemektedir. Yani buna göre çocuğun yetişkinlik döneminde hayatına yön verecek olan bu duygu, ebeveynlerin göstermiş olduğu tutum ile yakından ilişkilidir.

Öte yandan bu dönemde yine ebeveynler ya da eğitimciler tarafından uygulanan ceza sistemi, çocuğun sindirilmiş olmasına ve özgüven duygusun gerilemesine neden olmaktadır. Dolayısıyla bu dönemde çocuğun yetiştirilme tarzı oldukça önemlidir.

Çocuklarda Özgüven Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda görülen özgüven eksikliği, çeşitli semptomlar ile kendisini gösterebilmektedir. Örneğin; çocuğun yalnızlık ve çekingenlik eğilimi göstermesi, sosyal ortamlara girmekten kaçınması, topluluk içerisinde konuşamaması gibi durumlar, çocuklarda görülen özgüven eksikliği belirtileridir. Bu çocuklarda özgüven geliştirme için mutlaka bir uzmana danışması ve profesyonel yardım alması gerekmektedir.

Randevual

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Bir ebeveynin, çocuğunda görmüş olduğu özgüven eksikliğini giderebilmek, sağlıklı bir karaktere sahip, mutlu ve başarılı bir birey yetiştirebilmek açısından mutlaka profesyonel destek alması ve bir klinik psikolog ile görüşme gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu alanda uzman olan psikoloğun uygulamış olduğu bazı yöntem ve metotlar, çocuğun kendine güvenini kazanması konusunda etkili olmaktadır.

Bu gibi durumlarda çocuklar için genellikle terapi uygulanmaktadır. Zaman zaman ailenin de dahil olduğu bu psikoterapilerde, çocuğun geleceği için önemli adımlar atılmakta ve özgüven eksikliğinin giderilmesi sağlanmaktadır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir