Evlilik Terapisinin Dezavantajları Var mı?

Evlilik çatışması, insan yaşamında ortaya çıkan problemlerin en rahatsız edici olanları arasında yer almaktadır. Günümüzde her evlilikte zaman zaman çeşitli problemler yaşanabilirken, bazı problemler çiftlerin oldukça üzüntü verici bir hayal kırıklığı yaşamasına, evliliğin sürdürülebilirliğini sorgulamasına neden olabilmektedir. Halbuki bu negatif yöndeki gidişatın önüne geçebilmek mümkündür. Eşler bazen kendi çabaları doğrultusunda problem çözme yeteneklerini geliştirerek bu gibi durumların üstesinden gelmeyi başarabilse de, genellikle profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyabilmekte ve evlilik terapisi almayı düşünebilmektedir.

Evlilikte yaşanan pek çok problem için çeşitli terapi yöntemleri mevcuttur. İlişkilerini daha iyi bir hale getirmek adına terapi almayı kabul edip yeteri kadar çaba sarf eden eşler, evliliklerini yeniden doyurucu bir hale getirebilmektedir.

Evlilik, eşlerin birbirini ve kendini anlaması, sağlıklı bir şekilde tartışmayı bilmesi, problemleri çözebilmesi ve farklılıkları görüp kabul edebilmesi gibi bazı becerileri gerektirmektedir. Bazı zamanlarda yetiştirilme şeklinden kaynaklanan negatif davranış kalıpları ilişkiye dahil edilirken, bazı zamanlarda ise yaşamın olumsuz koşulları mutlu bir evliliğin önüne geçebilmektedir. İlişki terapisinde eşlere bu gibi beceriler öğretilirken, aynı zamanda eşlerin iyi iletişim kurabilmesini sağlayarak, problemlerini çözebilmeleri ve birbirlerinin incitmeden tartışabilmelerini sağlamaktadır.

Çift Terapisi Hangi Durumlarda Gerekir?

Çift terapisi, diğer bir deyişle aile terapisi, pek durumda gerekli olabilmektedir. Örneğin evlilikte ortaya çıkan genel problemler, tartışma, iletişim, problem çözme, cinsellik ya da duygusal yakınlık ile alakalıdır.

İletişim problemleri hemen hemen her evlilikte ortaya çıkan problemlerden biridir. Evli olmanın gerekliliğinin tam manasıyla anlayamayan, sağlıklı iletişim kurabilmenin yolunu bilmeyen eşlerde otaya çıkan bu problem, evliliğin ilerleyen süreçlerinde büyük sorunlara gebedir. Çift terapisinde konu ile alakalı yürütülen çalışmalar sayesinde eşler iletişim becerilerini geliştirerek daha sağlıklı bir ilişki oluşturabilmektedir.

Bazen de evlilikte ortaya çıkan problemler direkt olarak bireysel problemlerden kaynaklanabilmektedir. Örneğin; her ne kadar evlilik iyi gidiyor gibi görünse de, sadakatsizlik, eşlerden birinin uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı evliliğin alt üst olmasına yetebilmektedir. Öte yandan cinsel problemler, çocuklarla alakalı olarak yaşanan problemler için de çift terapisine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Çift Terapisi Almanın Dezavantajları Var mı?

Çift terapisinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Bu dezavantajlar genellikle evli çiftlere yönelik olurken, terapinin herhangi bir dezavantajı bulunmamaktadır. Örneğin; eşlerden birinin diğerinden sakladığı bir sırrı, terapi esnasında eşlerden birinin bazı konuları diğerinin yanında konuşmak istememesi ya da bir eşin terapiye kendi isteği ile katılırken, diğerinin zorla katılıyor olması evlilik terapisi dezavantajları arasında yer almaktadır. Genellikle çiftlerden biri terapiye katılmak istemediğini dile getiremezken, bu durum terapiyi yöneten psikolog tarafından fark edilerek müdahale edilmektedir. Bunun ile beraber çiftlerden birinin terapi seansını yönetmeye çalışması ve bu gibi durumlarda terapistin eşit konuşma hakkı tanımış olduğu eşleri uyarabilme konusunda güçlük çekmesi de aile terapisi dezavantajlarındadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir