Dissosiyatif bozukluk türlerinden biri de dissosiyatif fügdür. Ayrışma bozuklukları olarak da ifade edilen bu bozukluk, insanın belli bir hafızasında kayıplara neden olmaktadır. Bireyin kişisel bilgilerini, hatıralarını ve geçmişi ile alakalı hafızasının belli bir kısmını kaybetmesi olarak gelişen dissosiyatif füg, insanın psikolojisi ve zihni ile alakalı bir problemdir. Üstelik mutlaka tedavi gerektirmektedir.

Dissosiyatif bozukluk sorununun en bilindik özelliği, bireyin beklenmedik bir şekilde yaşadığı evinden ya da iş yerinden daha uzak bir yere seyahat etmesidir. Çoğu zaman bu seyahatler birkaç saat ya da birkaç ay sürebilmektedir. Yapılan bu seyahatlerin temel nedeni kişinin geçmişinin tamamını ya da bir bölümünü hatırlayamaması ile alakalıdır. İlk zamanlarda bulundukları yerde normal davranışlar sergileyen dissosiyatif bozukluk hastaları, zaman içerisinde karışıklıklara neden olabilmektedir.

Dissosiyatif Füg ve İlişkiler

Dissosiyatif füg ile alakalı en ciddi sorunlardan biri de evlilik ya da ilişkidir. Dissosiyatif Füg ve ilişki bir arada yürütülemeyecek bir durumdur. Hafızasını kaybeden bireyler genellikle çevresindeki insanları hatırlayamadığından ilişkiler de bu süreçten olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

Dissosiyatif Füg ve Evlilik

Dissosiyatif füg ve evlilik konusu da en az ilişki kadar önemlidir. Her iki durumda da çiftlerden biri hafızasını kaybettiğinden partnerini tanımamakta ve çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. İlişkiler ancak zaman içerisinde hastalığın belirtilerinin ortadan kalkması ile beraber hafıza da yerine geldiğinde, düzene girebilmektedir. Bunun için de Dissosiyatif Füg tedavisinin önemi oldukça büyüktür.

Dissosiyatif Füg Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dissosiyatif bozuklukların tedavisi genellikle psikolog, psikiyatrist ve terapist gibi uzmanlar tarafından yürütülmektedir. Bu hastalığın tedavisindeki asıl amaç hastanın hafıza kaybına neden olan etkenleri belirlemeye yardımcı olmaktır. Bu sayede hafıza kaybının önüne geçilmekte ve kişinin eski formuna kavuşması sağlanmaktadır.

Dissosiyatif füg sorununda en sık kullanılan tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapi olurken, bunun dışında ilaç tedavisi, hipnoterapi ya da EMDR, yani göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Dissosiyatif füg sorunu bazen birkaç saat sürerken, bazen de aylarca devam edebilmektedir. Çoğu zaman kendiliğinden geçen bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde altta yatan sebeplerle tekrar etmektedir. Dolayısıyla bu hastalığın tedavisi bireyim yaşam kalitesini artırabilmek için önemlidir.