Günümüzde her 10 kişiden 1’inde görülen ya da duyulan depresyon, bir çeşit psikolojik rahatsızlık ya da ruhsal bozukluktur. Çoğunlukla günlük hayatta depresyon olarak nitelendirilmeyen, yaşamın bir parçası olarak kabul edilen durumlar, aslında depresyon öncesi belirtiler olabilmektedir. Üstelik hemen hemen her yaşta görülen, hatta çocuklarda bile ortaya çıkan bu rahatsızlık, uzmanlar tarafından minimum 2 hafta boyunca devam eden ruhsal çöküntü olarak tanımlanmaktadır.

Duygusal açıdan bir çöküş içerisinde olan bireyler, kendisine zarar verme ihtimali de dahil olmak üzere karamsar bir hal almaya ve kötü düşüncelerle meşgul olmaya başlamaktadır. Bedeninde bir yavaşlama ve ağır bir hal ortaya çıkması sebebiyle davranışları da bu yönde değişiklik gösterebilmektedir. Bu gibi bir durumun içerisinde olan bireyin en kısa süre içerisinde alanında uzman olan bir psikoloğa giderek, gerekli tedavilere başlaması faydalı olacaktır. Aksi takdirde depresyon, bazen istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.

Depresyon Öncesi Belirtiler Nelerdir?

Her bir bireyde görülen depresyon belirtileri değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak rastlanan belirtiler ise; bireyin günün büyük bir çoğunluğunu depresif olarak geçirmesi, istek ve ilgisinin azalması, kilo vermeye ya da almaya başlaması, devamlı olarak düşük enerji ile dolaşması, yorgun, halsiz, bitkin olması, çok fazla ya da çok az uyuması gibi durumlardır.

Tüm bunların yanı sıra bireyde odaklanma problemi, daha önce zevkle yaptığı işleri artık yapmakta zorlanıyor olması, basık bir ruh haline sahip olması, huzursuzluk, asabiyet, kendisini değersiz ya da suçlu hissetmesi, devamlı olarak intiharı ya da ölümü düşünmesi gibi durumlar da depresyon öncesi belirtiler olarak görülebilmektedir.

 

Depresyondan Kurtulmak için 5 Adım!

Çağımızın en popüler ruhsal problemlerinden biri olan depresyon, ne yazık ki bireyin günlük hayatını zora sokan ve olumsuz yönde etkileyen bir problemdir. Bu nedenle bireyin bu ruhsal çöküntünün içerisinden en az hasarla çıkabilmesi için öncelikle yapması gereken ilk iş, profesyonel bir destek almak ve terapi görmektir.

Depresyondan kurtulmak için atılabilecek adımlardan biri de açık havada yürüyüş yapmak ya da genel olarak spor yapmaktır. Çünkü açık havada yürüyüş yapmak, vücuttaki serotonin hormonunun açığa çıkmasını sağlayabilecek en iyi aktivitelerden biridir.

Sağlıklı bir şekilde besleniyor olmak da depresyondan kurtulabilmek için önemlidir. Depresyona giren insanlar genellikle bol miktarda abur cubur, cips, kola gibi yiyecekler tüketmektedir. Halbuki bu gibi bir ruhsal durum içerisinde olanlar için depresyon giderici yiyecekler daha çok faydalı olan, sebze yemekleri, meyve kokteylleri ya da salataları gibi yiyeceklerdir.

Her ne kadar bilimsel açıdan bir kaynağı bulunmasa da, pek çok ev hanımı, temizlik ve ev işlerinin depresyona birebir olduğunu ifade etmektedir. Örneğin; günde en az 20 dakika kadar vakti ev işleri için ayıran bir kimse bu sürede kafasını dağıtabilmekte ve motivasyon edinebilmektedir.

Şarkı söyleyip dans etmek de, depresyondan kurtulabilmek için atılabilecek en ideal adımlardan biridir. Hareketli olan depresyon giderici müzikler dinleyerek zihni ve bedeni rahatlatmak, müziğin ritmine uygun olarak dans etmek, kişinin ruh sağlığına büyük oranda etki edebilmektedir.

Randevual