Günümüzün en popüler psikolojik sorunları arasında yer alan dağınık beyin sendromu, genellikle eş zamanlı olarak birden fazla iş ile meşgul olan bireylerde görülen bir durumdur. Bir hastalık olarak kabul edilmeyen dağınık beyin sendromu, birçok olumsuz faktörün birleşiminden dolayı ortaya çıkan bir dışa vurum ya da bir işaret olarak ifade edilmektedir. Pek çok nedene dayalı olarak gelişebilmesi mümkün olurken, genel olarak kişinin birçok işi aynı anda yürütmesinin beyinde yol açtığı hasar nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Dağınık Beyin Sendromu Nedir?
Dağınık beyin sendromu, özellikle beyaz yakalılar, ofis çalışanları ve bu tarz bir iş yerinde çalışan, birden fazla işi aynı anda yürütün kişilerde görülen psikolojik bir sorundur. Günümüz teknoloji çağının en önemli sorunları arasında yer almayı başaran dağınık beyin sendromu, beynin birçok işi aynı anda görmeye çalışması neticesinde gelişme göstermekte ve negatif etkenlerin birleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir dışa vurum olarak ifade edilmektedir.
Dağınık beyin sendromu nedenleri pek çok durum ya da olaya dayanabilmektedir. Örneğin; yoğun iş temposu, devamlı olarak stres ve baskı altında olma, anksiyete, tek bir işe odaklanmak yerine aynı anda pek çok işi yapmaya çalışma ya da düzensiz beslenme – düzensiz uyku gibi durumlar, dağınık beyin sendromuna neden olabilmektedir.
Dağınık beyin sendromuna kapılan kişiler genellikle devamlı olarak kendilerini yorgun hissetmekte, sebepsiz olduğu düşünülen baş ağrıları çekmekte, tükenmişlik hissine kapılmakta, konsantrasyon kaybı yaşamakta, oldukça stresli ve kaygılı olmakta, uykuya dalmada güçlük çekmekte ve hatta uyurken sık sık dişlerini sıkmaktadır. Bunun ile beraber kişinin unutkanlığı, yakın geçmişi dahi hatırlamakta zorlanması, iş performansının düşmesi ve yaptığı hata sayısının artış göstermesi gibi durumlar da, dağınık beyin sendromu belirtilerindendir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya olan bir kimsenin en kısa sürede uzman bir psikolog ile görüşmesi ve profesyonel destek alması gerekmektedir.
Dağınık Beyin Sendromu Nasıl Yenilir?
Dağınık beyin sendromunu yenmek, çoğu zaman kişinin kendine kendine başa çıkabilmesi oldukça güç bir durumdur. Bu gibi durumlarda alanında uzman olan hekimlerden profesyonel bir destek alınması mutlaka gerekli görülmektedir.
Dağınık beyin sendromunu yenmek için uygulanan tedavi yöntemleri oldukça başarılı yöntemlerdir. Genellikle psikologlar tarafından yürütülen bu tedavilerde tercih edilen yöntemler terapi ağırlıklıdır. Örneğin; bilişsel – davranışçı terapi, bu alanda oldukça başarılı olan tedavi yöntemlerinden biridir.
Öte yandan dağınık beyin sendromu belirtileri ortaya çıkmadan önce alınacak önlemler sayesinde de bu beyin sağlığını koruyabilmek mümkündür. Kişinin stres kaynaklarını en aza indirgemesi, birden fazla değil yalnızca bir işe odaklanması, düzenli bir beslenme ve uyku programı oluşturması, kafein alımına dikkat etmesi, çalışma programı hazırlaması ve bunu yazılı olarak bir kağıda dökmesi gibi önlemler, beyin sağlığını korurken, dağınık beyin sendromunun da önüne geçebilmektedir. Ayrıca beyin sağlığına iyi gelen bazı besinlerin tüketilmesi de tavsiye edilebilmektedir.