Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi! Son dönemlerde en dikkat çekici konulardan biri de çoklu kişilik bozukluğu, diğer bir deyişle dissosiyatif kişilik bozukluğudur. Çoklu kişilik bozukluğu olan bireylerde, davranışlarını kontrol altına alan birbirinden farklı iki ya da daha fazla kişilik bulunmaktadır. Bu kişilikler, bireyin davranış biçimlerinin denetimini yineleyici bir şekilde kontrol altında tutmaktadır. Bunun ile beraber önemli kişilik bilgilerinin kapsamlı bir şekilde hatırlanmaması da tipik çoklu kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Çoklu kişilik bozukluğunun anlaşılabilmesi için belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu belirtileri ise şu şekildedir: Çoklu kişilik bozukluğu olan bireyler, her daim mevcut olan çekirdek kişiliğin yanı sıra, alternatif kişilikler veya alter olarak nitelendirilen iki ya da daha fazla kişiliklere sahiptir. Bireyin sahip olduğu ikinci kişilik bireyi denetimi altında aldığında, bireyin amnezi yaşaması mümkündür. Her bir kişiliğin kendine özgü kişisel geçmişi, karakteristik özelikleri, düşünme şekli, davranış biçimi ve etrafındakiler ile olan ilişkileri mevcuttur. Her kişilik ayrıca istediği cinsiyette olabilirken, bir isme, adap kurallarına ve tercihlere de sahip olabilmektedir.

Çoklu kişilik bozukluğu olan bireyler, diğer bir kişiliğin denetimi altındayken nadiren durumların ya da olayların farkında olurken, çoğunlukla farkında olmamaktadır. Çekirdek kişiliğe geçiş yaptığında ise alterler ile yaşadığı bu olay ve durumları hatırlayamamakta ve hatta bu durumdan habersiz olarak yaşamaktadır.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu alanda uzman olan pek çok hekim, çoklu kişilik bozukluğunun çocukluk döneminde yaşanan şiddetli ve korkunç taciz olaylarından kaynaklandığını ifade etmektedir. Çaresiz ve zayıf olan çocuğun, bu gibi korkunç ve travmatik bir olay ile baş edebilmesi için kendi kendini hipnoz etmeye benzeyen bir yöntemle fantazilerine sığındığından, gitgide başka biri haline dönüştüğünden bahsedilmektedir.

Çoklu kişilik bozukluğu tedavisi oldukça zor bir tedavidir. Bazen bu hastalığın tedavisi uzun yıllar sürebilmektedir ancak imkansız değildir. Çoklu kişilik bozukluğu tedavisinde kişilerin kontrol duyguları güçlendirilirken, bu hastalığın asıl tedavisi, kavrayış eğilimli terapiler ve psikoterapi yöntemleridir. Psikologlar tarafından uygulanan psikoterapide birey hipnoz edilerek, diğer alterler ile etkileşime geçilmekte ve ayrışmış kişiliklerin birleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu tedaviyi uygulayan hekimin alanında uzman olması ve tecrübe sahibi olması oldukça önem arz etmektedir.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çoklu kişilik bozukluğunun tedavisi oldukça önemli ve uzun süren bir süreçtir. Genellikle hastalar tedaviye olumlu yanıt verebilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğunun tedavisi genellikle bütün kişiliklerin bir bütün haline getirilmesini sağlamak maksadı ile tüm kişiliklerin tanımlanması ve güçlendirilmesi ile yürütülmektedir. Öte yandan kişinin geleceğini iyi bir hale getirebilmek adına diğer psikolojik rahatsızlıkların tedavisi de önemlidir.

Fakat bunun aksine çoklu kişilik bozukluğu tedavi edilmezse, kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Öncelikle tedavi edilmeyen çoklu kişilik bozukluğu ömür boyu devam ederken, alterlerden herhangi birinin çeşitli suçlar işlemesine ya da kendisine ve etrafındakilere zarar verecek duruma gelebilmesine sebebiyet verilebilmektedir.