Bulimia hastalığı, bir tür yeme bozukluğudur. Bu hastalığın en bilindik özelliği, sık aralıklara vuran yeme krizleridir. Bulimia hastası olanlar, oldukça kısa bir süre içerisinde aşırı derecede kilo alabilmekte, yaşamış oldukları açlık krizlerini kontrol edebilecek ve hangi besinden ne kadar tüketmesi gerektiği kestirebilecek durumda olmamaktadır. Genellikle psikolojik bir sorun olarak nitelendirilen bu rahatsızlık, hastaların çoğunlukla açıklık krizlerini gizlemeleri nedeniyle anlaşılamamaktadır.

Bulimia Hastalığı Nedenleri

Bulimia Hastalığı Nedenleri

Bulimia Hastalığı Nedenleri

Bulimia hastalığı nedenleri, pek çok durum ya da olaya dayanabilmektedir. Çoğu zaman kişiden kişiye değişiklik gösteren bu nedenlerin en çok dikkat çekeni ise toplumsal faktörlerdir. Örneğin; oldukça ince bir vücut hattına sahip olmak şeklinde bilinen batılı güzellik anlayışı ve oldukça fazla kalori içeren gıdaların kolaylıkla tüketilebilmesi, toplumsal faktörler olarak ifade edilmektedir.

Toplumsal faktörler, kişinin genetiği gibi biyolojik, özgüven eksikliği gibi kişisel ve yakın zamanda sevdiği birini kaybetmesi gibi geçmişi ile bağlantılı faktörlerle beraber etkili olmaktadır. Bu durum, bulima hastalığı nedenleri arasında yer almakta ve hastalığın devamlılığını tetikleyebilmektedir.

Bulimia Hastalığı Belirtileri

Bulimia Hastalığı Belirtileri

Bulimia Hastalığı Belirtileri

Bulimia hastalığı belirtileri de, yine kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek semptomlardır. Fakat genel olarak bakıldığında; kişinin kendi beslenme alışkanlıklarından memnun olmaması, kilosu, yeme davranışları ve vücut ölçülerinden dolayı kaygılı olması, herkesten gizli bir şekilde yemek yemesi, kusma ya da yeme krizleri, bulimia hastalığı belirtilerindendir.

Kendisinde bu gibi belirtileri gören kişiler çoğu zaman önce aile hekimine danışmaktadır. Fakat bir kişinin bulimia hastası olup olmadığı, bu alanda uzman olan bir psikolog tarafından teşhis edilmektedir. Bu gibi durumlarda yalnızca detaylı bir vücut muayenesi yapılmazken, aynı zamanda kişinin yeme – içme alışkanlıkları ve buna karşı olan tedbirler ile alakalı olarak da detaylı bir görüşme gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan bulima hastalığının tanısı ne kadar erken koyulursa, tedavisi de bir o kadar başarılı ve kısa süreli olabilmektedir.

Bulimia Hastalığının Tedavisi Mümkün mü?

Bulimia hastalığı tedavisi, elbette ki tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. İnsan psikolojisi ile alakalı olan bu rahatsızlık, bu alanda uzman olan hekimler tarafından tedavi edilmektedir.

Bulimia hastalığının tedavisinde kullanılan yöntem, genellikle terapi yönündedir. Özellikle de bilişsel davranış terapisinin esasları doğrultusunda gerçekleştirilen bir psikoterapinin, bu hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Bulimia hastalarında davranış terapisinin mümkün olmaması halinde, psikodinamik yaklaşım göz önünde bulundurularak da bir tedavi yöntemi belirlenebilmektedir. Günümüze 3 bulimia hastasından birinin mutlaka psikoterapi ile kalıcı olarak tedavi edildiği bilinmektedir.

Yürütülen psikoterapide genellikle terapist ile haftalık görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Tedaviyi yürüten terapistin uygun görmesi durumunda, bazı hastalar için psikoterapinin yanında ilaç tedavisine de başlanabilmektedir. Yani bu durumda bulima hastası için psikoterapiler yeterli gelmezse, psikiyatristler tarafından ilaç yazılabilmekte ya da yatalı tedavi yöntemine geçilebilmektedir. Yatılı tedavi ise, oldukça nadir olarak uygulanan yöntemlerden biridir.