Asperger Sendromu, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir tür psikolojik bozukluktur. İnsanlarla sosyal etkileşimin önüne geçen ve zorlaştıran Aspenger Sendromu, bireyin adeta sosyal bir beceriksiz haline gelmesini sağlamaktadır.
Asperger sendromunun semptomları otizmle benzerken, bu durumda olan çocuk ya da yetişkinler içine kapanık, iletişimi zayıf ve sosyal etkileşim sorunları görülebilmektedir. Otizmde olduğu gibi asperger sendromunda da neden tam olarak bilinmezken, bu durum insanın psikolojisini de, yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Asperger Sendromu Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Çoğu zaman 4 ila 11 yaş aralığında görülen ve tanısı koyulan bu sorunun tipik özellikleri sosyal etkileşimde yaşanan problemler, sürekli olarak tekrar eden davranışlar ve gereğinden fazla içine kapanık olma gibi durumlardır. Çocukluk döneminde iken ortaya çıkan asperger sendromunun belirlenebilmesi için çocuk pek çok farklı ortamda değerlendirilmeye alınmaktadır. Örneğin; motor gelişimi, öğrenme biçimi, güçlü ya da güçsüz olduğu konular hakkında araştırmalar yapılarak tanısı koyulmaktadır. Çocuklara kıyasla yetişkinlerde asperger sendromunun tanısı koymak oldukça güç olabilmektedir. Bu nedenle de erken tanı hayati bir önem taşırken, geç kalınmış tanılarda tedavi süreci de zorlaşabilmektedir.
Asperger sendromunun tedavisi genellikle uzman psikolog tarafından yürütülmektedir. Her ne kadar kesin çözüm olacak bir tedavisi bulunmasa da, psikolog eşliğinde uygulanan terapi yöntemi sayesinde semptomlar hafifletilerek hastanın yaşam standartları yükseltilebilmekte ve belirtiler ortadan kaldırılabilmektedir.
Asperger Sendromu ve Cinsellik
Asperger sendromu ve cinsellik konusu, günümüzde pek çok insanın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu gibi bir sendroma sahip olan bireyle birliktelik yaşayan kadın ya da erkeklerin merak konusu olan evlilik ve cinsellik, hastalar açısından oldukça zor olabilmektedir. Genellikle hastalar ilişki kurmaktan, yakın ilişkilerden ve sosyalleşmekten kaçınmakta, uzak durmaktadır. Ancak yetişkinlik döneminde hastalar kendilerini iyice gizlediğinden Asperger Sendromu ve evlilik mümkün olan bir durumdur. Dolayısıyla Asperger sendromu ve cinsellik de mümkündür.
Bu sendroma sahip olan bireyin evliliği, cinsel hayatı ya da sosyal yaşamında zaman zaman problemler ortaya çıksa da, hastaların psikologdan destek alması ile bu sorunların üstesinden gelebilmek mümkündür. Yani tedavi ve profesyonel destek, hastanın yaşamını düzene sokmasına ve daha kaliteli bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktadır.