Aile ve Çift Terapisi Nedir? Hangi Durumlarda Başvurulur? Asıl amacı bir aile içerisinde çiftlerin kendileri ve birbirleri ile alakalı daha derin bir anlayış kazanmalarını sağlamak ve evliliklerinde ya da ilişkilerinde istedikleri değişiklere erişebilmelerini sağlamak olan terapi yöntemine evlilik terapisi ya da ilişki terapisi adı verilmektedir. Bu terapinin çocukları da kapsamı durumunda aile ve çift terapisi olarak nitelendirilmektedir. Aile terapisinde çiftin kendi problemlerinden ziyade ile bireylerinin birbirleri ile olan ilişkilerine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bazı zamanlarda odak noktası çiftler arasındaki ilişkiye de çevrilebilirken, bu gibi durumlarda çocukların terapiye katılıp katılmayacağı konusunda terapist tarafından görüş sunulmaktadır.
Aile ve Çift Terapisi Nedir?
Aile ve çift terapisi, hedeflendiği üzere değişim ve gelişimi gerçekleştirebilmek adına, aile ve çiftler arası yakın ilişkiler ile alakalı olarak çalışmalar yürütülen bir psikoterapi dalı olarak tanımlanmaktadır. Bir bireyin, başka bir birey ile kurmuş olduğu ilişki, ruhsal sağlık ve duygusal doyum açısından oldukça önemli olarak görülmektedir. Özellikle ebeveynler, eşleri ve çocukları ile kurmuş oldukları ilişkilerde, bu rol daha ağırlıklı bir hal alabilmektedir. Yakın ilişkiler arasında yer alan evlilik ilişkisinde, çiftler bazen çatışmalar yaşamakta ve zorlu süreçler geçirebilmektedir.
Evlilik terapisinin amacı, bir ailenin içerisinde ve çiftlerin arasındaki sıkıntılı dönemlerin masaya yatırılarak, çatışmaların çözüme kavuşturulması ve bütün aile bireylerinin sağlıklı bir şekilde değişim ve gelişiminin sağlanmasıdır. Aile ve çift terapisti gerek aile içerisinde yakın ilişkilerin düzeltilebilmesini, gerekse diğer insanlar ve durumlar ile alakalı ilişkilerin düzeltilebilmesini hedeflemektedir.
Çift terapisinin, diğer bir deyişle ilişki terapisinin çeşitli uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Bazı uygulamalarda bütün aile bireyleri terapi seanslarına dahil olurken, seanslarda daha çok ebeveynler çift olarak ya da tek tek görüşmeler gerçekleştirmektedir. Özellikle çocuk merkezli bazı terapilerde aile ve çift terapisti çocuğun ebeveyninin yanı sıra öğretmenleri, okul rehberlik servisi ya da sosyal hizmetler ile de görüşmeler gerçekleştirebilmektedir.
Evlilik Terapistine Hangi Durumlarda Başvurulur?
Günümüzde pek çok çift, evliliği süresince çeşitli durumlarda evlilik terapisti ve terapisine ihtiyaç duyabilmektedir. Evlilik terapistinden yardım almak, illa ki sorunlu evlilikler için gerekli değildir. Her ne kadar bu durum Türkiye’de geçerli olmasa da, yurt dışında sağlam bir evliliğe sahip olan pek çok çift, evliliklerini geliştirebilmek ve çıkabilecek olan problemlerin önüne geçmek adına evlilik terapisti ile görüşmeler gerçekleştirebilmektedir.
Evliliklerde ya da uzun soluklu ilişkilerde yaşanan genel problemler; iletişim sorunları, problemlerin çözülemez hale gelmesi, anlaşmazlıklar, çatışmalar, cinsel sorunlar ve duygusal yakınlıktır. Çiftler genellikle uzun soluklu bir ilişki ve görevlere hazır olmadıklarında problem yaşamaktadır. Çiftler ile alakalı çatışmaların, çoğu zaman evlilik uyumsuzluğu ve ayrılık riskinin, evliliğin yeni başladığı dönemlerde yaşandığı gözlemlenmektedir. Bazen de çiftler arasında problemler, tamamen bireysel nedenlerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda evliliklerinin ya da ilişkilerini daha sağlıklı bir hale getirmek ya da ayrılık sürecinin daha sağlıklı yaşanmasını isteyen bireyler ilişki terapistine başvurabilmektedir. İlişki terapisti, bireylerin evlilikleri ya da ilişkilerindeki problemlerin çözümde yardımcı olabilmekte ve birbirlerine karşı daha anlayışlı olabilmelerini sağlayabilmektedir.