İnsanlar Neden İntihar Ederler? İntihar, insanların sonucunda ölüm olduğunu bilmesine rağmen ölümcül eylem ve davranışlarda bulunması olarak ifade edilmektedir. Günümüzde pek çok insan psikoloji bozukluğu ya da toplumsal nedenlerle hayatını kendi imkanlarıyla sonlandırmayı istemekte ve bu doğrultuda çeşitli yöntemlerle intihar etmektedir. Genellikle ağır depresyon içerisinde olan insanların düşündüğü ve hatta faaliyete geçirdiği bu eylem, kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Gerçekleştirilen her intihar girişimi ölümle sonuçlanmazken, pek çok sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle “intiharı düşünüyorum” diyen insanlar için daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri ve bu gibi girişimlerde bulunmamaları adına mutlaka bir profesyonel destek ile tedavi gerekmektedir.

İnsanları İntihara Sürükleyen Nedenler

İnsanı intihara sürükleyen nedenler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.  Başta ağır depresyon olmak üzere gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması, alkol ve madde bağımlılıkları, psikopatik atak, dürtüsellik, entelektüel bir ölüm arzusu ya da kullanılan bazı ilaçlar insanı intihara sürükleyen nedenler olarak gösterilebilmektedir.

Örneğin; günümüzde depresif insanlar kendisi olmadığında çevresindeki insanların daha mutlu huzurlu olacağını düşünerek intihar etmektedir. Bu durum genellikle intiharın psikolojik nedenleri olarak değerlendirilirken, gereğinden fazla sorumluluk almak ya da bir insanın omuzlarına taşıyabileceğinden daha fazla yük yüklemek de bu durumun nedenleri arasında yer alabilmektedir.

Psikologdan Yardım Almalısınız!

İntiharı düşünen insanlar genellikle psikolojik açıdan sağlıklı düşünemeyen insanlardır. Ne yazık ki intihar etmek, ölmek ya da ölüm düşüncesi bir çözüm değildir. Bu gibi durumlarda bireyler acısını hafifletmenin yollarını aramalı, gerektiğinde meditasyon, spor ve egzersizler yapmalıdır. Buna rağmen acıları ile başa çıkamadığına ise mutlaka uzman bir psikologdan yardım almalıdır.

Uzman hekimler, genellikle intihara meyilli olan hastaların seviyesini ölçmek için bazı testler gerçekleştirebilmektedir. Bu testlerin sonucunda danışanına bir terapi yöntemi ve tedavi süreci planlayan terapistler, bireylerin sorunlarından kurtulabilmesi, daha sağlıklı bir düşünce yapısına sahip olabilmesi açısından faydalı olabilmektedir. Bu gibi hastalar için çoğu zaman bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemi uygulanırken, aynı zamanda hastanın ailesi ile de psikoterapiler gerçekleştirilebilmektedir. Bunun nedeni ise aile ortamının kişiye umut vermesi, karşılıklı cesaretlendirme ortamı sağlaması olarak gösterilebilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir