Yükseklik korkusu Nedenleri! Günümüzde pek çok kişinin yaşamış olduğu korkulardan biridir. Bir tür fobi olan yükseklik korkusu, psikoloji literatüründe akrofobi olarak ifade edilmektedir. Kişilerin yüksek mekanlarda bulunmasının, yüksek yerlere çıkmasını engelleyen ve bu gibi yerlerde büyük şiddetli bir panik ve korku yaşamasına neden olan akrofobi, hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülebilen psikolojik problemlerden biridir. Yükseklik korkusu nedenleri ise genellikle çocukluk döneminde gelişme gösterirken, bu nedenler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Yükseklik Korkusu Nedenleri
Genel olarak bakıldığında pek çok kişide yükseklik korkusu bulunmaktadır. Fakat bu korkunun yoğunluğu, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Öte yandan yükseklik korkusu nedenleri de kişilerde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; bir kimse, çocukluk döneminde yaşamış olduğu yükseklik ile alakalı travma nedeniyle yükseklik korkusuna sahip olurken, başka bir kimse ise doğuştan gelen bir yükseklik korkusuna sahip olabilmektedir. Ayrıca akrofobide bilişsel önyargı da, yine bu korkuyu tetikleyen durumlardan biri olarak gösterilebilmektedir.
Yüksek korkusu olan kişiler kaçınma davranışları, günlük aktivitelerden kendilerini geri çekme, meslek hayatında problemler yaşama, yaşam kalitesinde rahatsız edici bir düşüş yaşanması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmak istemeyen akrofobili kişilerin, profesyonel olarak psikolojik destek alması tavsiye edilmektedir.
Yükseklik Korkusu Nasıl Anlaşılır?
Bir kimsede akrofobi olduğunun anlaşılabilmesi için bazı yükseklik korkusu belirtilerinin görülmesi gerekmektedir. Örneğin yüksekten korkan bir kimsede görülebilecek tipik semptomlar;
- Panik atak,
- Anksiyete,
- Baş ağrısı,
- Baş dönmesi,
- Kontrol kaybı,
- Terleme,
- Titreme,
- Gerilme,
- Kaslarda gerginlik ve şiddetli kalp çarpıntısıdır.
Yüksek bir yere çıkan kişi bu gibi semptomlar görüldüğünde, o kişinin yükseklik korkusu olduğu anlaşılabilmektedir.
Bu durumu daha detaylı olarak açıklamak gerekirse; yükseklik korkusu olan kişiler bir gökdelene çıktığında yoğun bir baş dönmesi hissedebilmektedir. Bu baş dönmesi sıradan baş dönmesi ile karıştırılmamalıdır. Öte yandan bu gibi bir durum içerisinde olan kişi karar verememe, kilitlenme, panik olma, endişelenme ya da aşırı sinirli olma gibi durumlar da yaşayabilmektedir.
Yükseklik Korkusu Tedavisi için Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Yükseklik korkusu, bazı kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilen ve yaşam standardını büyük ölçüde aşağılara çekebilen bir psikolojik rahatsızlık olarak görülebilmektedir. Özellikle de işi ya da yaşamı gereği yüksek alanlarda bulunması gereken kişilerin bu korkusunun üstesinden gelebilmesi için bir psikologdan profesyonel destek alması şarttır.
Bu alanda uzman olan terapistler, yükseklik korkusu olan bireyler için genellikle terapi yöntemini kullanmaktadır. Psikoterapi, bireye yükseklik korkusu ile nasıl mücadele etmesi gerektiğini, bu korkuyu nasıl yenebileceğini ve yüksek bir yere çıktığında anksiyete geçirmesi durumunda ne yapabileceğini öğretebilmektedir. Dolayısıyla bu gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde tercih edilen ilk yöntem psikoterapi olmaktadır. Üstelik bu yöntem sayesinde bireyler problemlerinin üstesinden daha kolay, daha çabuk ve daha kalıcı bir şekilde gelebilmektedir.
Merhabalar
Yükseklikle ılgılı problemın var.otobanda araç kullanamama , uzun köprü ve vıyadukler gıbı takıntılarım oluştu .bununla ılgılı tedavı yontemınız varsa duzenlı olarak seans almak ısterım. Fakat ben Adana’da yasıyorum onlıne görüntülü görüşme ıle tedavı mümkün müdür?