Mitomani, bireyin çeşitli ruhsal problemler sebebiyle gerçekleri çarpıtması, değiştirmesini hastalık haline getirmesi durumuna verilen addır. Halk arasında yalan söyle hastalığı olarak da bilinen mitomani, psikolojik bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Her geçen gün toplumda biraz daha artış gösteren mitomani, pek çok birey tarafından merak edilen ve araştırma konusu olan bir hastalıktır. Bireyin devamlı olarak hiçbir çıkar gözetmeksizin yalan söylemesi olarak bilinen bu hastalığın ilerlemesi, bireyi söylediği yalanlara inanması ve durumun farkında olmamasına neden olabilmektedir.

Mitomani Nedir?

Mitomani kısaca kişiyi devamlı yalan söylemeye iten psikolojik bir rahatsızlık ya da yalan söyleme hastalığıdır. Tıbben adı mitomani olarak anılan bu rahatsızlık, genellikle bireyin dikkat çekmek ya da bir toplulukta odak noktası haline gelmek amacıyla başlangıç göstermektedir. Bu şekilde yalan konuşmayı bir hastalık ya da diğer bir tabir ile alışkanlık haline getiren bireyler, belli bir süre sonrasında söylediği yalanlara kendisi de inanmaya ve buna göre yaşamaya başlamaktadır. Bu durum bireylerde önemli bir kişilik bozukluğuna neden olurken, hastalığın ilerlemesiyle durumunun ve yalanlarının farkında olmayacak hale gelebilmektedir.

Devamlı olarak yalan yanlış söylemlerde bulunan bu bireyler, genellikle bu davranışlarının hastalık seviyesinde olduğunu düşünmemekte ya da kabul etmemektedir. Dolayısıyla da tedavi ya da bir uzmandan terapi alma gibi bir eğilimde bulunmamaktadır. Birey hastalığının farkında olmadığından, yakınlarının terapi için bireyi ikna etmesi gerekmektedir.

Günümüzün en yaygın psikolojik rahatsızlıklarından biri haline gelen yalan söyleme hastalığı hakkında “Mitomani nedir?” sorusuna yanıt bulan kişiler, ayrıca bu rahatsızlığın genetik olup olmadığını da merak etmektedir.

Mitomani Genetik mi?

Mitomani ile alakalı en çok merak edilen konulardan bir diğer ise genetik olup olmamasıdır. Bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanan mitomani genetik bir rahatsızlık değildir. Fakat anne – baba, çevre, arkadaşlar bu hastalıkta belirleyici unsur olarak değerlendirilebilmektedir.

Kişide mitomani oluşması için çeşitli nedenler bulunabilirken, genel olarak en çok etkili olan nedenler ise kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. Hemen hemen her yetişkin, çocukluk döneminde ebeveyni izlemekte ve onları gerek doğruları, gerekse yanlışlarıyla kendine rol model edinmektedir. Bu açıdan çocukların anne – babalarını yalan söylerken görmesi, ileriki yaşamında yalan söyleme alışkanlığı edinmesine neden olabilmektedir. Bunun ile beraber kişinin hayatı boyunca doğru söylediğine inanılmaması, kişilik bozukluğu olması, birileri tarafından onaylanmaya ihtiyaç duyması, aşağılık kompleksine sahip olması ya da çocukluk döneminde bazı istismarlara maruz kalması, mitomani hastalığı nedenlerindendir.

Mitomani Kimlerde Görülür?

Mitoman, günlük hayatta gerçek olmayan fikir ve düşünceler ile insanları yönlendirmeye çalışılan, bunun ile beraber herhangi bir amacı olmayan kişilere denilmektedir. Kısacası mitomani hastalığına yakalananlar mitoman olarak ifade edilmektedir.

Mitomani hastalığı genellikle çocuk yaşlarda iken, cinsel, fiziksel ya da ruhsal istismara uğrayan, kişilik bozukluğu olan ya da yine çocukluk döneminde ebeveynlerinden yalanı öğrenen kişilerde görülmektedir. Bu hastalığa yakalananlar genellikle hastalığını kabul etmezken, yakınlarının bir uzman psikologdan destek almak üzere hastayı ikna etmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

One thought on “Mitomani Nedir? Kimlerde Görülür?

  1. Ebru dedi ki:

    Merhabalar,

    Öncelikle emeğinize sağlık. Yalanı yakalama konusunda dikkat etmemiz gereken noktalardan en önemlisi sözlerden çok beden dili hareketleridir. Beden dili hareketleri, karşımızdaki insanın niyetini anlamamız için bize birçok ipucu verir. Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir