Günümüz Türk toplumuna ne yazık ki üvey baba kavramı da üvey anne kadar kötü ve olumsuz bir imaj olarak çizilmektedir. Fakat üvey baba, eşini çocuğu ile beraber kabul edin ve onun ile beraber aile sorumluluklarını üstlenen bir kimsedir. Dolayısıyla üvey baba olmanın zorlukları bu sorumluluklarla beraber başlarken, toplumun oluşturduğu bu algı da bir zorluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üvey Baba Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Üvey baba olmanın zorlukları üvey anne ile hemen hemen aynı olurken, kendi öz çocuğunun velayetinin annede olması durumunda da babalar bu boşluğu üvey evlat ile doldurabilmektedir. Ancak bu durum yalnızca psikolojik olarak babayı zorlarken, bir de üvey evlat tarafından alışılma ya da alışılmama durumu da yine zorlayıcı olabilmektedir.

Üvey babanın yaşamış olduğu zorluklar elbette ki bu kadarla sınırlı değildir. Üvey baba davranışları çocuk açısından oldukça önemli olurken, çocuğa doğru bir yaklaşım şekli sergilemesi, sorumluluklarını üstlenmesi, her koşulda ona destek olmaya çalışması da zorlayıcı olabilmektedir.

Üvey Baba ve Çocuk İlişkisinde Yaşanan Problemler Nelerdir?

Üvey baba ve çocuk ilişkisinde çeşitli problemler yaşanabilirken, bunlardan biri de çocuğun üvey babasına olan yaklaşımının öz babasına bir ihanet olarak algılamasıdır. Dolayısıyla çocuklar üvey babayı sevip anlaşma sağladığında öz babasına ihanet ediyormuş hissi ile karşı karşıya kalabilmekte ve bu nedenle de çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Anneler de çocuklarının kendileri gibi yeni aile kurdukları bu kişiye karşı sevgi ve saygı duymasını isterken, üvey baba ve çocuk ilişkisinde yaşanan bu gibi sorunlara üzülmekte ve eşine daha çok yakınlaşmaktadır. Bu durum da yine aile ortamında çeşitli problemlere neden olabilmektedir.

Bu Gibi Durumlarda Ne Yapmak Gerekir?

Üvey baba davranışları, çocuğu bu yeni aile ortamı ve baba figürüne psikoloji olarak alışabilmesi konusunda önem teşkil etmektedir. Dolayısıyla üvey babanın çocuğu küçümsememesi, aksine saygı duyması, sevgi göstermesi, fikirlerine önem vermesi, takdir etmesi, inatlaşmaması ve hatta gece üstünü örtmesi, başını okşaması gibi davranışlar, çocukla arasındaki bağı ve iletişimi güçlendirebilmekte ve çocuğun psikolojisini olumlu yönde etkileyebilmektedir.

Yeni bir aile ortamında üvey baba ve çocuk ilişkisinin üstesinden gelinemediğinde ise atılabilecek en doğru adım bir uzmandan destek almak olacaktır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

One thought on “Üvey Baba ve Çocuk İlişkisi!

  1. Alev dedi ki:

    Slm hocam ben pedegoğum fakat kendi sorunumu çözemiyorum.1 oğlum 1 kızım var oğlum 1.eşimden kızım 2.eşimdem.kızına hayat babalık yaparken kı 1 de oğlu var eski eşinden,onada cok cok ıyı ama benım oğluma hep olumsuz,bir sey istese hep dur dır hep vır vır 1 kez başını okşamamış vs vs buda beni aşırı rahatsız ediyor.bunu çözmem gerek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir