Terapi Nedir? Nasıl Yapılır? Terapi Yöntemleri! Psikoterapi ya da bilinen diğer bir adı ile konuşma terapisi, psikolojik açıdan rahatlamak isteyen ya da ruh sağlığını muhafaza etmek isteyen bireylerin başvurmuş olduğu bir çeşit tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan bireyler de terapi görerek tedavisini destekleyebilmektedir. Birey için hangi terapi yöntemlerine başvurulacağı, terapiye ne kadar daha devam edileceği genellikle bireyin ruhsal durumuna ve ihtiyacına göre belirlenmektedir.

Bireylerin alanında uzman olan psikoterapist ya da psikolog ile konuşması duygu ve düşüncesinde yaşamış ve yaşamakta olduğu değişimleri anlamasını, geçmişte yaşamış olduğu deneyimlerini, hedeflerini ve amaçlarını kesinleştirmesini ve yaşam kalitesinin daha üst seviyelere yükselmesini sağlamaktadır.

Önceleri bireysel problemlerin bir başkasıyla paylaşma düşüncesi kişiler için zor olsa da, kişinin sağlığını, ruh sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumlar hakkında uzman psikoterapistlerden yardım alması önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Terapinin kişiler üzerindeki faydaları ise; bireyin çeşitli zorluklar karşısında daha güçlü durmasını, kişisel gelişimine mani olan davranışlarını değiştirmesini, kendisi ile alakalı olan negatif düşüncelerini irdelemesini, geçmişten bugüne taşınan acılarını dindirebilmesini, özgüvenini artırabilmesini, iletişim ve ilişki kurabilme becerilerini geliştirebilmesini, geleceğe yönelik hedef belirleyebilmesini, korku, öfke, yas gibi duygularla başa çıkabilmesini, problem çözme yetisini geliştirebilmesini sağlamaktadır.

Terapi Nedir?

Terapi, konuşma yöntemi ile uygulanan bir tedavi şekli olarak bilinmektedir. Günümüzde gerek aile olarak, gerek grup olarak, gerekse bireysel olarak pek çok terapi çeşitleri uygulanabilmektedir. Birey için en uygun olan terapi yöntemi ve bu yöntemin nasıl uygulanacağı ise danışılan uzman hekim ile beraber belirlenebilmektedir. Uzman hekimin terapi çeşitleri ile alakalı görüş ve tercihleri, tedavinin daha verimli sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Hastalar, uzman hekimlerden alacak oldukları her bir terapi için belli bir miktarda ücret ödemek durumundadır. Psikolojik terapi ücretleri genellikle terapi alınan doktora ya da kliniğe göre değişiklik gösterebilirken, aynı zamanda bu ücretin belirlenmesinde çeşitli etkenler de rol oynamaktadır. Örneğin; devlet tarafından özel muayenehaneler için belirlenen ücret tarifleri, hastaya uygulanan terapi ve tedavi yöntemleri ve bunun gibi çeşitli kriterler terapi ücretleri üzerinde etkili olmaktadır.

Terapi Nasıl Yapılır?

Terapinin yapılışı, türüne göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında terapi türlerinin uygulama şekli konuşma yolu ile olurken, yöntemleri birbirinden farklı olabilmektedir. Örneğin; sanat terapisinde hastaların müzik, dans gibi yollarla duygularını ifade edebilmeleri sağlanırken, davranışçı terapide hastanın davranışsal tarafının sağlıklı hale getirilebilmesi için bazı uygulamalar yapılmaktadır.

Randevual

Randevu Almak İçin Tıklayınız

Terapi Yöntemleri!

Bu gibi tedavilerde psikoterapistlerin en çok tercih ettiği tedavi yöntemleri; bilişsel – davranışçı terapi, aile terapisi, kişiler arası terapi, sanat terapisi, psikoeğitim ve psikodinamik terapidir. Her bir terapinin farklı yöntemi mevcut bulunurken, bu yöntemlerin tercihi, hastanın ruhsal durumuna ve problemlerine göre belirlenmektedir.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir