Şüphe takıntılığı, aynı zamanda obsesif kompülsif bozukluk olarak da tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok insan ocağın altını, kapıları, ışıkları, doğalgazı ya da pencereleri kapatıp kapatmadığı konusunda tereddüt etmekte ve devamlı olarak şüphelendiği şeyleri kontrol etmeye çalışmaktadır. Normal şartlarda bu gibi durumlar gayet doğal bir tedbir olarak kabul edilirken, aşırıya kaçan, gününün büyük çoğunluğunu şüphe ve kontrol döngüsü içerisinde geçiren insanlar için bu durum doğal ya da sıradan olarak kabul edilememektedir.

Şüphe Takıntılığı ve Belirtileri

Obsesif kompülsif bozukluk (OKB) olarak da bilinen şüphe takıntılığı, insanların yaşamını önemli derecede sarsıntıya uğratan ve yaşam standartlarını aşağılara çeken bir dürtüsel psikolojik bozukluktur. Bu gibi durumda olan insanlar şüpheli ve endişeli düşüncelerinden bilgiye ulaşsa dahi kurtulamamakla beraber, kurtulsa dahi yenileyici şekilde geri dönmektedir. Örneğin;

  • Kişinin umumi bir tuvaleti kullandığında AIDS gibi bir hastalığa yakalanabileceğinden şüphelenmesi,
  • Evden çıkarken kapıları, ocağı, doğalgazı, pencereleri kapattığından emin olabilmek için defalarca kontrol etmesi,
  • Kontrol ederek çıksa dahi yine de dışarda iken devamlı “acaba?” diye düşünüyor olması takıntı hastalığının belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.

Obsesif kompülsif bozukluğa (OKB) sahip olan bireyler rahatlayabilmek ve bu düşüncelerini kafasından atabilmek için her yolu denerken, hatta saça denilebilecek hareketlerde dahi bulunabilirken, ne yazık ki bu durumda kolay kolay kurtulamamakta ve düşüncelerini devamlı olarak tekrar etmesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Şüphe Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Şüphe ve takıntı hastalığından kurtulmak isteyenlerin kendince uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin;

  • Bireyin zihnini meşgul edebileceği faaliyetlerde bulunması,
  • Takıntılı düşüncelerine karşı savaşması,
  • Olayların olumlu taraflarını düşünmesi,
  • Pozitif insanlarla vakit geçirmesi,
  • Kendisine zaman ayırması,
  • Spor ve egzersizler yapması, ayrıca zihnini rahatlatacak egzersizler yapması obsesif hastalarının uygulayabileceği yöntemler arasında yer almaktadır.

Bu gibi yöntemler arasında özellikle spor yapmak en etkili yöntemlerden biridir. İnsan psikolojisine oldukça büyük faydalar sağlayan spor ve egzersizler, hem zihnin hem de bedenin rahatlamasını, boşalmasını ve rahatlamayı sağlamaktadır. Ayrıca pozitif insanlarla vakit geçirmek, zihni meşgul edecek aktivitelerde bulunmak gibi yöntemler de bu konuda oldukça etkili olacaktır.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Şüphe takıntılığına sahip olan bireylerin kendi kendine bir çözüm yolu bulamaması durumunda yapması gereken ilk iş alanında uzman olan bir psikologdan yardım almak olacaktır. Bu alanda uygulanan ikinci etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ile bilişsel – davranışçı psikoterapidir.

Psikologlar kendisine bu gibi bir rahatsızlık ile müracaat eden danışanlarına genellikle bilişsel-davranışçı terapi yöntemi uygulamaktadır. Bu sayede insanın şüpheleri ile yüzyüze gelmesini sağlayan uzmanlar, anksiyetenin hafiflemesini sağlamakta ve bireyin sorunları ile nasıl başa çıkabileceğini öğretmektedir.

Ayrıca hastanın durumuna göre psikiyatrlar ile beraber ilaç tedavisi de yürütülebilmektedir. Trisiklik antidepresanlar ve bunun gibi çeşitli ilaçlar ile tedavi desteklenmekte, aşırı şiddetli vakalarda ise hastaya ETK, yani Eloktrokonvulsif Terapi ya da beyin cerrahisi de uygulanabilmektedir.