Travma, deprem, sel, hortum gibi doğal afetler, savaşlar, fiziksel ya da cinsel saldırılara maruz kalma, işkence, cinsel taciz, iş kazası, trafik kazası, yaşamı tehdit eden bir hastalığın tanısının konulması, tehlikeli bir duruma şahit olma gibi zorlayıcı ve bireyin baş edebilme kapasitesini aşan olaylar olarak tanımlanmaktadır. Fakat bireyin yaşamış olduğu her sıkıntılı olay psikolojik travma olarak nitelendirilememektedir. Çünkü olayın niteliği kadar karşısında verilen tepkiler de oldukça önemlidir.

Bireyin yaşamış olduğu bir olayı psikolojik travma olarak nitelendirebilmek için; gerçek bir ölüm ya da ölüm tehlikesinin bulunması, ağır bir yaralanma, kendisinin ay da başkasının fizik bütünlüğüne yönelik saldırı yapılması, bu gibi bir olaya şahit olması, ya da bu gibi bir olay ile karşı karşıya kalmış olması gerekmektedir. Bunun ile beraber bu olay karşısında aşırı korku, panik, dehşet ya da çaresizlik gibi tepkiler göstermiş olması da gereklidir.

Travmayı Atlatmak Mümkün mü?

Terapiyi atlayabilmek elbette mümkündür. Bunun için yapılması gereken en önemli ve ilk şey ise Uzman Psikologdan profesyonel destek almak olacaktır. Travmayı atlatabilmek için profesyonel bir destek alınması şarttır.

Öte yandan travmayı atlatabilmek için kişinin kendisinin uygulayabileceği bazı metodlar da bulunmaktadır. Örneğin; rahatlamaya yönelik aktivitelerde bulunmak, daha önce severek gidilen mekanlara gidiş gelişleri engellememek, çalışmakta olunan işe devam etmek, günlük hayatın rutinlerini sürdürmek ve bunun gibi pek çok durum psikolojik travmanın atlatılabilmesine fayda sağlayabilmektedir.

Psikolojik Travma Nasıl Atlatılır?

Travmayı atlatmak için bireyin maruz kaldığı olayların konuşulmaması ve tekrarlanmaması da faydalı olabilmektedir. Bu gibi zamanlarda bireyin yakın çevresinden sosyal destek alması, yakınları ile duygularını paylaşması, hislerinin şiddetinin ve süresinin en aza inmesine yardımcı olacaktır. Öte yandan yaşanan olaylarla alakalı duyguları ve durumları kağıda dökmek ya da günlük tutmak, bireyin duygularını kabul etmesine, anlamlandırabilmesine, düzene sokabilmesine ve başa çıkabilmesine imkan tanımaktadır. Ayrıca yardım toplantılarına ya da anma törenlerine katılması da, bireyin kendini yalnız hissetmemesine ve kayıpları unutmadığı düşüncesine katkı sağlayacaktır.

Kişinin psikolojik travma yaşadığı dönemlerde baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, titreme, kusma ve bunun gibi şikayetler ortaya çıkabilmesi mümkündür. Bu gibi durumlar istirahat etmesi, dinlenmesi, gevşemesini sağlayacaktır. Herhangi bir uzmana danışmasan sakinleştirici almaması, alkol, sigara, madde tüketimine başvurmaması gerekmektedir. Ayrıca bol kahve tüketimi de bu dönemde sakıncalı olabilmektedir. Bunların aksine birey travmayı atlatabilmek için kendisini rahatlatacak, gevşetecek faaliyetlerde bulunması gerekmektedir.

Travmayı Atlamak için Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Bireyin yaşamış olduğu psikolojik travmayı atlatabilmesi için yapması gereken ilk iş bir psikolog ya da psikiyatriye görünmektir. Psikologlar bu gibi hastaları için çeşitli terapi yöntemleri uygularken, aynı zamanda bireyin kendisinin de bu durumu atlatabilmesi için neler yapabileceği konusunda bilgi verebilmekte ve bireyi ona göre yönlendirebilmektedir. Psikiyatristler de yine hastasının durumuna göre ilaç tedavisine başlanmakta ve bireyin travmayı geride bırakmasına yardımcı olmaktadır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir