Öfke Kontrolü Bozukluğunda ilk olarak öğrenilmesi gereken duygu öfkedir. Öfke, kişinin hoşuna gitmeyecek durumlar karşısında gösterebileceği en temel duygular arasında yer almaktadır. Kişi günlük yaşamında sinirini bozan pek çok durum ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Araç kullanırken trafikte kalındığında, iş yerinde işlerini savsaklayan ve özensiz yapanlar ile karşılaşıldığında, patronun hakaret içerikli konuşmasına, yakın arkadaşların anlayışsız oluşuna, baskıcı ve bunaltıcı ebeveynlere ya da bunun gibi pek çok olay ile durumlara öfkelenebilmek mümkündür. Bu gibi durumlara yerinde tepki gösterilmesi halinde öfke oldukça doğal bir tepki olarak kabul edilmektedir. Genellikle bireyler bu gibi durumlarda karşı sesini yükselterek tepki gösterirken, bazı bireyler ise içine atmakta ve herhangi bir tepki gösterememektedir. Bu bireyler öfkelerini içine atarak biriktirirken, biriken öfke daha sonrasında öfke patlaması, öfke nöbeti halinde dışarı çıkabilmektedir.

Öfke Kontrolü Bozukluğu Neden Olur?

Öfke kontrolü bozukluğu çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla çocukluk döneminde başlayan ve beynin ön bölgesine ait bir işlev olan öfke kontrolü bozukluğu, çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylar ve kendisine karşı gösterilen yanlış tutumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan öfke kontrolü bozukluğu olan bireylerde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun işlevinde problem olduğu da bilinmektedir.

Epilepsi gibi bazı beyin hastalıkları kişilerde öfke kontrolü bozukluğuna neden olabilmektedir. Epilepsi türlerinin bazıları krizlere değil de öfke patlamaları olarak seyretmektedir. Okulda ya da yakın çevresinde dışlanma yaşayan, aile içerisinde şiddet gören, televizyonda şiddet içerikli görüntülere maruz kalan ya da ergenlik – çocukluk döneminde cinsel tacizlere maruz kalınması, öfke problemlerine neden olabilmektedir.

Öfke Kontrolü Bozukluğu

Öfke Kontrolü Bozukluğu

Öfke Kontrolü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öfke kontrolü bozukluğunun tedavisi genellikle çeşitli terapi yöntemlerinden geçmektedir. Öfke kontrolü oluşturabilmek ile alakalı yaklaşımlar psikoterapinin oldukça sık kullanılan yöntemleridir. Bu alanda uzman olan hekimler tarafından yürütülen bu tedavi yöntemlerinde bireyin mevcut öfkesinin kontrol etmeyi öğrenmesi hedeflenmektedir. Bu gibi psikoterapi yöntemleri bireyler için büyük fayda sağlamaktadır.

Ekstra olarak belirtmek gerekir ki; öfke kontrol bozukluğu yalnızca psikolojik rahatsızlık yaşayanlarda değil, öfke patlamasına neden olabilecek gerekli bir durum mevcut olduğunda hemen hemen herkeste ortaya çıkabilmektedir. Problem, olay ile alakalı olarak uygun olmayan, belli bir seviyedeki sinirlilik haliyle geçiştirilebilecek durumlarda, abartılacak şekilde sinir krizleri geçirmektedir. İlaç tedavisi ile beraber travmalar üzerine çalışmalar yapıldığında, daha etkili ve sağlıklı sonuç elde edebilmek mümkündür.

Öfke Kontrolü Bozukluğu için Hangi Doktora Gitmeliyim?

Öfke kontrolü bozukluğu yaşayan bireyler, bu alanda eğitim gören ve uzmanlığını eline alan psikologlara gitmelidirler. Öfke kontrol bozukluğu tedavisi bu hekimler tarafından yürütülürken, uzmanlar uygulamış oldukları psikoterapi yöntemleri sayesinde bireyin problemlerini de öfke kontrolü bozukluğunun nedenini belirleyerek, buna göre bir tedavi yöntemi uygulayabilmektedir. Psikolog ve psikiyatristlerin ortaklaşa çalışma yapmasından dolayı, bireyin öfke seviyesi göz önünde bulundurularak, gerekli görülmesi halinde birbirlerine yönlendirebilmektedirler. Bu sayede daha kısa sürede ve daha etkili bir şekilde kişinin öfke kontrolü konusunda bilinçlenmesi ve öfkesine hakim olabilmesi sağlanabilmektedir.

Randevual

Öfke Kontrolü Probleminiz Var Ise Bizimle Iletişime Geçebilirsiniz.

Ayrıca şuna da göz atabilirsiniz;

Öfke Kontrolü İçin 10 Adım

Sıkça Sorulan Sorular

Öfke kontrolü bozukluğu çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla çocukluk döneminde başlayan ve beynin ön bölgesine ait bir işlev olan öfke kontrolü bozukluğu, çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylar ve kendisine karşı gösterilen yanlış tutumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Öfke kontrolü bozukluğunun tedavisi genellikle çeşitli terapi yöntemlerinden geçmektedir. Öfke kontrolü oluşturabilmek ile alakalı yaklaşımlar psikoterapinin oldukça sık kullanılan yöntemleridir. Bu alanda uzman olan hekimler tarafından yürütülen bu tedavi yöntemlerinde bireyin mevcut öfkesinin kontrol etmeyi öğrenmesi hedeflenmektedir. Bu gibi psikoterapi yöntemleri bireyler için büyük fayda sağlamaktadır.

Öfke kontrolü bozukluğu yaşayan bireyler, bu alanda eğitim gören ve uzmanlığını eline alan psikologlara gitmelidirler. Öfke kontrol bozukluğu tedavisi bu hekimler tarafından yürütülürken, uzmanlar uygulamış oldukları psikoterapi yöntemleri sayesinde bireyin problemlerini de öfke kontrolü bozukluğunun nedenini belirleyerek, buna göre bir tedavi yöntemi uygulayabilmektedir.

Öfke problemi kişiden kişiye değişiklik gösteren bir sorundur. Bu yüzden öncelikle kişinin yaşam tarzı, bulunduğu ortam ve öfkenin ortaya çıktığı sebepler ayrıntılı araştırılması gerekir. Ancak sonrasında ne kadar süre ile seanslara katılım sağlayacağı netleşecektir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

3 thoughts on “Öfke Kontrolü Bozukluğu için Hangi Doktora Gitmeliyim?

  1. Emine Eski dedi ki:

    Ben çok sinirleniyorum hiç sebepsiz ve çok korkuyorum ne yapmalıyım

  2. Gülistan dedi ki:

    Ofkeme ve sinirime hakim olamıyorum, o seviyeye kolay kolay gelmem ama karşımdaki sebepsiz yere beni anlamadığında ve yargıladiginda kendimi kaybediyorum , saçlarımı çekiyorum, kendime zarar veriyorum , ve o an canım yanmıyor, sakinlestigim de kollarım ellerim her yerim agriyor, ne yapmalıyım bilmiyorum

  3. Ecrin dedi ki:

    Çok çabuk sinirleniyorum evlenmeden öncede aynı sekildeydim ama sesimi çıkartmadım için kendime zarar veriyodum şimdi evliyim ama hala aynı durumu yapmamak icin bağırıp çağırmakta buluyorum eşim beni anlamadığı için de sinirliyken aşırı sinirleniyorum iki aylık çocuğum var sadece onunla sakinleşe biliyorum kavga veya sinir krizi geçirmemek için ne yapmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir