Tıp dilinde bir tür dürtü ve kontrol bozukluğu olarak tabir edilen mitomani, halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinmektedir.  Günümüzde pek çok birey, sıradan bir yalanı herhangi bir hedefe ulaşmak, fayda sağlamak ya da problemlerden kaçış yolu bulabilmek adına söylenirken, patolojik yalanlar, yani mitomani hastalığında söylenilen yalanların hiçbir amacı yoktur. Bir bireyin, kendi kurgulamış olduğu fantastik dünyada yaşamaya başlaması ve söylemiş olduğu yalanlara inanır hale gelmesi, mitomani hastalığına işarettir ve bu kişilerin tedavi için en kısa sürede terapi almaya başlaması gerekmektedir.

Mitomani, ruhsal bir problem olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise mitomani hastalığında gerçek olmayan bir değerlendirme ve kurgulama durumu bulunmasıdır. Bunun ile beraber mitomani hastalığında, yalan söyleme durumu artık kesin bir şekilde alışkanlık halini almaktadır.

Mitomanlar, çoğunlukla yalan söyleme konusundaki gerçeğin farkındalığı oldukça düşük olmasından dolayı kendi duygusal ihtiyaçlarına göre yalan konuşurlar. Bir hayli kolay bir şekilde söylenen yalanlar, duygusal açıdan doyurulmamış ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda tatmin olma seviyesi artış gösterdikçe, bu hastalıktan kurtulma ihtimali de bir o kadar düşmektedir.

Mitomani Şizofreniye Döner mi?

Mitomani, başka bir deyişle yalan söyleme hastalığı, bir üst seviyesi şizofreni olan bir hastalıktır. Yani buna göre “mitomani şizofreniye döner mi?” diye merak edenler için evet, mitomani tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek şizofreniye dönebilmektedir.  Mitomani hastalığının tedavisi oldukça önemli olurken, bir o kadar da zordur. Çünkü genellikle bu yalan söyleme hastalığına yakalanan kişiler durumun farkında olmazken, dolayısıyla herhangi bir tedavi ya da terapi görmeyi kabul etmezler. Bu gibi durumlarda hastaların yakınlarının devreye girmesi gerekmektedir. İlk olarak kişinin hastalığının farkına varabilmesi için ikna edici konuşmaların yapılması ve hastalığını kabul etmesi sağlanmalıdır. Sonrasında ise kişinin bu hastalıktan kurtulabilmesi adına terapiyi kabul etme konusunda ikna edilmesi gerekmektedir. Bu sayede mitoman olanların tedavi süreci başlayabilmektedir.

Mitomani hastalığının tedavisi, psikologlar tarafından yürütülmektedir. Alanında uzman olanlar tarafından bu hastalık için tercih edilen ve etkili olan en etkili tedavi yöntemi ise psikoterapidir. Bazı durumlarda psikoterapi ilaç tedavisi ile de desteklenebilmektedir.

Mitomani ile Şizofreni Arasında Farklar Nelerdir?

Mitomani hastalığı, kişilerin kendi söylemiş olduğu yalanlara inanmaya başladığı bir hastalıktır. Bu hastalığa kapılan kişiler, hata ve yanlışlarını örtbas etmek için devamlı olarak yalan konuşurlar. Belli bir zaman sonrasında ise söyledikleri kendileri de yalana inanmaya başlarlar. Bu hastalığın ilerlemesi ile vicdanlarından iyice uzaklaşan kişiler, gerçek bir varlık elde edebilmek adına yalan yanlış söylemlere devam ederler.

Şizofreni ise, kişide gerçek hayatla olan alakanın git gide azalması, duygu, düşünce ve davranışlarda ciddi ölçüde bozulma olması türünden belirtiler gösteren psikolojik bir problemdir. Beyin hastalığı olarak da tanımlanan bu rahatsızlık, kişinin dış dünyadan uzaklaşmasına ve çevresi ile ilişkilerinin ve işlevselliğinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Mitomanide de, şizofrenide de kişiler kendisine fantastik bir dünya kurmaktadır. Fakat iki hastalık arasındaki en büyük fark şizofrenide kişi o dünyanın gerçek olduğuna inanırken, mitomanide kişi o dünyanın sahte olduğunun farkındadır. Asıl amacı ise çevresindekileri o dünyaya inandırmaktır.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir