Hayal kırıklığı, bir insanın herhangi bir konu ya da kişi karşısındaki beklentilerinin karşılanamaması durumunda ortaya çıkan bir duygu durum olarak tanımlanmaktadır. İnsan psikolojisini olumsuz yönde etkileyen hayal kırıklığı yaşamak, genellikle güven probleminin ortaya çıkmasına, hatta en süt seviyede yaşandığı takdirde depresyon gibi durumlara neden olmaktadır.

Hayal kırıklığına uğramak, çoğu zaman pişmanlık duygusuna benzerken, bu durum arasındaki en büyük fark ise; pişmanlık durumunun kişinin kendi yaptığı bir durum neticesinde yaşanması, hayal kırıklığının ise kontrolü dışında yaşanmasıdır. Hayal kırıklığı yaşamak her ne kadar geçici bir durum olsa da, bazı insanlarda uzun sürebilmekte ve çeşitli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Hayal Kırıklığı ile Başa Çıkmak Zor mu?

Günümüzde hemen hemen her birey, yaşamının çeşitli dönemlerinde pek çok nedene bağlı olarak hayal kırıklığına uğramak gibi bir durum ile karşı karşıya kalabilmektedir. Eşi, çocuğu, annesi, sevgilisi, patronu, iş arkadaşı, dostu ya da çevresinde önem verdiği kişilerden beklemiş olduğu duygular konusunda yanıt alamayan pek çok insan, hayal kırıklığına uğramaktadır. Bunun ile beraber umut bağlanan insanlardan değil, aynı zamanda işlerden de hayal kırıklığına uğramak mümkündür.

Hayal kırıklığı ile başa çıkmak kimi hassas kişilerde oldukça güç olurken, kimilerinin ise kolaylıkla bu durumu aştığı bilinmektedir. Bu gibi durumlarda hayal kırıklığını yenebilmek için öncelikle bu duyguya neden olan durum hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Çoğu zaman aşırı mükemmeliyetçi bir kişilik yapısına sahip olanlar bu duygu ile karşı karşıya kalırken, mükemmeliyetçilik genellikle insanların psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Birey, çevresinde kimsenin mükemmel olamayacağını bilmesi, hayatta her şeyin, herkesin bir hatasının mutlaka olabileceğini bilmesi önemlidir.

Hayal Kırıklığının Üstesinden Gelebilirsiniz!

Hayal kırıklığının üstesinden gelmek elbette ki mümkün olan bir durumdur. Bu gibi durumlar karşısında bireyin kendi başına uygulayacak olduğu bazı metodlar, hayal kırıklığını yenme konusunda etkili olabilir. Örneğin; bireyin gerçekleri kabullenmesi, mükemmeliyetçilikten vazgeçmesi, fırsatları değerlendirmesi, negatif olayları kısa sürede unutması, minnet duygusu taşıması, kendisiyle gurur duyması, özgüveni yüksek olması, doğru insanlarla arkadaşlık kurması, haksız yakınmalardan uzak durması, kendisine çok fazla yüklenmemesi, stresten uzak durması ve hayal kırıklığının geçici olduğuna inanması, bireye bu duygunun üstesinden gelebilme konusunda yardımcı olmaktadır.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Hayal kırıklığının üstesinden gelebilme konusunda pek başarılı olamayan ve psikolojisi alt üst olan insanlar, bu gibi durumlarda profesyonel bir desteğe başvurmalıdır. Bu konuda uzman olan pek çok psikolog, kendisine gelen danışanlarına büyük ölçüde destek olmakta ve hayal kırıklığını yenmesini sağlamaktadır.

Hayal kırıklığı ve buna benzer duygu durum bozuklukları için genellikle terapi yöntemi ile tedavi başlatılmaktadır. Kişi, girmiş olduğu bu psikoterapi yöntemleri sayesinde sorunları ile başa çıkabilmeyi öğrenmekte, atak yaşaması halinde kendini kontrol altına alabilmektedir. Çoğu zaman yalnızca bir psikoterapi yöntemi ile iyileşme kaydeden hayal kırıklığı hastaları, uzun vadede iyileşme sağlayabilir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir