Bir tür öğrenme güçlüğü olarak ifade edilen disleksi, günümüzde pek çok çocukta ortaya çıkan sorunlardan biridir. Daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen çocuğun okula başlaması ile anlaşılan disleksi, “Okuma, yazma ve heceleme becerilerinde meydana gelen nörogenetik kökenli bir farklılık” şeklinde de tanımlanabilmektedir. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun bu sorunun üstesinden gelebilmesi için mutlaka ebeveynlerin ile bir psikologdan yardım alması ve tedaviye başvurması gereklidir. Aksi takdirde bu durum ömür boyu devam edecektir.

Disleksi Nedenleri

Konu ile alakalı olarak yapılan araştırmalar, beyindeki öğrenme fonksiyonlarının yeteri kadar gelişmemesi nedeniyle disleksi meydana geldiğini ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra daha pek çok disleksi nedenleri bulabilmek mümkün olurken, bu nedenler kişiye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; beyin hasarları, yapısal ya da işlevsel farklılıklar, nörolojik sorunlar, görsel algılama, işitsel algılama, algısal sebepler, yarımküre arası iletişim sorunları, bellek bozuklukları, psikolojik sorunlar, genetik ve kalıtımsal nedenler de disleksi nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Disleksi Belirtileri

Disleksi belirtileri bu hastalığın erkenden anlaşılabilmesi konusunda oldukça faydalı olmaktadır. Okuma ve yazma güçlüğü, matematiği anlayamama, yön ve zaman kavramlarını karıştırma, konuşurken doğru kelimeyi bulmakta güçlük çekme, okurken kelimeleri atlama, kopyalama ve boyama yapmakta zorlanma, harf ve hecelerin yerini karıştırma, okuduğu metni anlayamama, yazı yazarken zorlanma, organize olma konusunda zorlanma, sıralı talimatları yerine getirememe, p, q, d, b, gibi harfler ile 6 ve 9 rakamlarını ters yazma ve okuma gibi durumlar, disleksi belirtileri arasında yer almaktadır.

Kendisinde bu gibi belirtilerin görüldüğü çocuklara uzmanlar tarafından disleksi tanısı koyulmaktadır. Tanısı koyulan çocukların yaşamının olumsuz yönde etkilenmemesi ve eğitim hayatına devam edebilmesi için mutlaka okuma ve yazma desteği ile verilen disleksi eğitimi alması ve tedavi görmesi gerekmektedir.

Disleksi Tedavi Süreci

Disleksi tedavisi genellikle uzman psikolog ya da terapistler tarafından yürütülmektedir. Bu gibi çocuklara özel eğitim verilirken, aynı zamanda bilişsel – davranışçı ve eğitsel psikoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Eğitsel terapi yönteminde çocuğun görsel, işitsel, dokunma ve kinestetik algılarının gelişmesi sağlanırken, bilişsel davranışçı psikoterapi ile de psikolojik sorunların üstesinden gelinmesi sağlanmaktadır.

author-avatar

Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit Hakkında

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir