Çocuklar, genellikle yeni bir kardeşe sahip olacağını öğrendiğinde karmaşık duygular yaşayabilmekte ve birçok soru üretebilmektedir. Genellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar dünyayı benmerkezci olarak algıladığından kendisine ne olacağını merak etmekte ve artık sevilmeyeceğini, daha az sevileceğini ya da istenmediğini düşünebilmektedir. Psikolojik açıdan zor bir sürece dahil olan çocuklar anne ve babasının sevgisini ölçmek adına hırçınlaşabilmekte, olumsuz davranışlar sergileyebilmektedir. Çocuğa kardeşi olacağını anlatmanın ardından çocuğun içinde bulunduğu bu süreç anne ve babanın doğru yaklaşımı ile yavaş yavaş etkisini kaybederek ortadan kalkarken, yanlış yaklaşım ise çocuğun psikolojisi açısından kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Anlatılır?

Çocuğa kardeşi olacağını anlatma için mutlaka anne ve babanın beraber olması ve birlikte konuşması gereklidir. Doğru bir yaklaşım için en uygun zaman ise riskli hamilelik dönemi olarak bilinen 3 ayın tamamlanması ve fiziki olarak artık belli olmaya başladığı dönem olarak tavsiye edilmektedir. Bu aşamada asıl olan, çocuğun bu haberi başkalarından değil, kendi anne ve babasından öğrenmesidir. Anne ve baba çocuğu karşısına alarak bir yetişkin gibi konuşmalı ve ona bir kardeşi olacağı haberini vermelidir.

Çocuğun aldığı haber sonrasında aklında pek çok soru oluşacaktır. Mutlaka bu soruların her birinin tane tane ve net bir şekilde çocuğa açıklanması gereklidir. Bu durum, çocuğa kardeşi olacağını söyleme durumunda oldukça gerekli ve önemlidir. Çocukla beraber çevrenizdeki bebeklerden ve hatta onun ya da kendi bebekliğinizden örnekler göstererek onu bu sürece hazırlamalısınız.

Bunun yanı sıra çocuğa kardeşi olacağını söylemeden sonra çocuğu bebek gelişimi ile alakalı da bilgilendirmek gerekir. Zaman içerisinde çocukla kardeşi hakkında konuşulması ve hem kendisine, hem de kardeşine ne olacağı, kendisine karşı gösterilen sevgiden herhangi bir değişiklik olmayacağı, aksine kardeşi ile beraber daha çok sevileceği anlatılmalıdır.

Çocuğunuz Kardeş İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Anne ve babaların kardeş istemeyen çocuk konusunda da oldukça dikkatli olması gereklidir. Çocuğa kardeşi olacağını söyleme ve çocuğun karşı çıkması gibi durumlarda yanlış bir yaklaşımda bulunmamak adına bir psikologdan destek alınması gerekebilir. Bunun yanı sıra ebeveynlerin kardeş istemeyen çocuk karşısında daha sabırlı olması ve durumun onun isteğine bağlı olmadığını anlamasını sağlaması gerekir.

Alanında uzman lan psikologlar ise daha kesin çözüm yolları sunarken, genellikle hem çocukla, hem de aile ile terapi düzenlemektedir. Çocuğun bu durumu kabullenmesini sağlamakta ve bu süreci daha sağlıklı olarak atlatılmasına yardımcı olmaktadır.