Boderline kişilik bozukluğu olan insanlar yalnızlığa tahammül edememekte ve doldurulması mümkün olmayan bir boşluk hissine kapılmaktadır. İlişki kurmuş olduğu kişilere karşı aşırı bağlandığı gözlemlenmekte, sevdiği insanın sevgisini kazanabilmek için olağanüstü çaba sarf etmekte ve karşılığını alamadığında aşırı sevgisi birden aşırı nefrete dönüşebilmektedir. Boderline kişilik bozukluğu tedavisi görmeyenlerin depresyona girmesi de neredeyse kaçınılmaz bir hal almaktadır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Boderline (sınırda) kişilik bozukluğu, çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan, insanlar arasındaki ilişkilerde problemlere neden olan, kişilerin duygularında aşırı tutarsızlık gibi duygu değişimlerinin meydana geldiği bir kişilik bozukluğu çeşididir. Örneğin; boderline kişilik bozukluğu olan bir birey oldukça mutlu, ümitli bir durumda iken, aniden kendini değersiz ve önemsiz hissettiği bir ana geçiş yapabilmektedir. Ümit ettiği hiçbir şeyin gerçekleşmeyeceğine inanan, ani öfke patlamaları yaşayan ve kısa süre sonra bu durumdan rahatsız olan bir kişi haline dönüşebilmektedir.
Boderline kişilik bozukluğu belirtilerinin birkaçını kendinde ya da yakınında gören bireylerin tedavi için alanında uzman bir psikolog ya da psikoterapiste yönlendirilmesi gerekmektedir. Bireyin bu doğrultuda almış olduğu psikoterapi düzelebilmesini sağlarken, boderline kişilik bozukluğu tedavisinin süresi ya da iyileşme durumu, hastanın ruhsal durumuna, iyileşme isteğine ve çalışmasına göre değişiklik göstermektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Boderline kişilik bozukluğu nedenlerinin başında, bireyin çocukluk döneminde geçirmiş olduğu büyük bir travma gibi durumlar gelmektedir. Çoğunlukla çocukluk döneminde meydana gelen büyük çaplı sarsıntılar nedeniyle ortaya çıkan boderline kişilik bozukluğu, ayrıca anne – babanın sağlıklı olmayan iletişiminden, erken dönem ve çocukluk döneminde yaşanan kayıp ya da ayrılıklardan kaynaklanabilmektedir. Öte yandan sözlü ya da duygusal istismar, taciz gibi travmatik olaylar sınırda kişilik bozukluğunun meydana gelmesinde bir etken olarak kabul edilirken, bu gibi olayları her yaşayan birey elbette ki boderline kişilik bozukluğu yaşamamaktadır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Boderline kişilik bozukluğu belirtileri; bireyin kendini devamlı olarak doldurulamayacak bir boşlukta hissetmesi, kimlik karmaşası yaşaması, yalnızlığa tahammül edememesi, devamlı olarak terk edilme korkusu yaşaması, herhangi bir terk edilmeme durumu için çokça çaba sarf etmesi, dengesiz ilişkiler, ilgi çekebilmek adına kendine zarar verebilme, ani öfke patlamaları yaşama ve çabucak pişmanlık duyma, karşısındaki insanları manipüle etme, bir kişiyi ya da olayı haddinden fazla büyük ya da küçük görme, insanları tamamen iyi ya da kötü görme olarak bilinmektedir. Bunun ile beraber benlik algısının eksik olduğunu hissetme, özgüven kaybı, ruh halinin ani ve devamlı olarak değişmesi, devamlı olarak gerçeklikle temasın yitirilmesi, öfke kontrolünde güçlük çekme ve sıklıkla kendini değersiz, önemsiz hissetme gibi durumlar da boderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.