Günümüzde oldukça yaygın bir hale gelen anksiyete bozukluğu, kadın ve erkeklerde olmak üzere herkeste görülebilecek psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle stresli durumlara karşı kişilerin vermiş olduğu bir tepki olarak bilinen anksiyete bozukluğu, daha çok 10 ila 25 yaşları arasında görülmektedir.

Anksiyete terimi, sinirlilik, korku, kaygı ve kaygıya sebep olan pek çok bozukluklar için kullanılmaktadır. Bu gibi bozukluklar, kişinin günlük yaşamında nasıl hissettiğini, nasıl davrandığını büyük ölçüde etkilerken, çeşitli fiziksel rahatsızlıklara da neden olmaktadır. Anksiteye bozukluğu belirtilerine rastlanılan kişilerin, uzmanlardan destek alması gerekmektedir.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Amerikan Psikoloji Derneği tarafından “gerginlik hissi, kaygılı düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişimler ile karakterize olan bir duygu” şeklinde tanımlanan anksiyete bozukluğu, kişide tekrar eden düşüncelere ve endişelere yol açmaktadır.

Anksiyete bozukluğu belirtileri, devamlı olarak sinirli, gergin, huzursuz hissetme, kötü bir şey olacakmış gibi hissetme, panik duygusu, kalbin hızlı atması, ellerde görülen titreme hali, nefes alış verişlerin hızlanması, terleme, mide problemleri, hazımsızlık, hatırlanmak istemeyen ama ansızın akla gelen kötü anılar, endişeleri kontrol etmede güçlük çekme, kendini zayıf, güçsüz hissetme, odaklanmada güçlük çekme, dikkati endişeye yol açan düşüncelerden uzaklaştırmaya çalışma ve anksiyeteye neden olan düşüncelerden uzaklaşmaya çalışma gibi durumlardır.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler için panik, stres ve kaygı gibi duygular uzun sürmekte ve kontrol etmek oldukça güç bir hale gelmektedir. Anksiyete belirtileri arasında heyecan, huysuzluk, panik atak, konsantrasyon problemi, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi durumlar da yer almaktadır.

Anksiyete Tedavisi Var mı?

Anksiyete tedavisi, genellikle bu rahatsızlıkla boğuşan kişinin tercihine bağlı olarak yapılmaktadır. Ansiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklarda uygulanan tedavi yöntemleri psikoterapi, davranışsal terapi ve ilaç ile tedavidir. Anksiyete tedavisinde alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, depresyon gibi asıl nedenin kontrol altına alınana kadar beklenmesi de gerekebilir.

Ansiyete bozukluğunun ilaçla tedavisinde tek bir ilaç ya da birkaç ilaç aynı anda kullanılabilmektedir. Tedavi, semptomlar üzerinde oldukça pozitif etkilere neden olurken, bazı durumlarda uzun sürebilmektedir.

Anksiyete bozukluğu bazı durumlarda evde de kontrol altında tutularak tedavi edilebilmektedir. Kişinin stres yönetimi konusunda bilgi edinip yöntemleri kendinde uygulaması, yoga gibi gevşeme tekniklerine başvurması, olumsuz düşüncelerini olumluları ile değiştirmesi, egzersizler, aileden alınan destekler de anksiyete bozukluğunu tedavi edebilmektedir.

Anksiyete Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anksiyete tedavi edilmezse kişilerin kendisini rahatsızlıklarını tetikleyen ya da daha kötü bir duruma sokan ortamlardan kaçınmaya ve uzak durmaya itmektedir. Anksiyete bozukluğu olan kişilerin depresyona girme ihtimali de oldukça yüksektir. Hastalığın semptomlarını anlık da olsa ortadan kaldırabilmek adına alkol ve uyuşturucu gibi maddelere yönelebilmekte ya da günlük hayatın her alanının negatif olarak etkilenmesine neden olmaktadır.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişinin alanında uzman olan terapistlerden yardım almaşı gerekmektedir. Bu terapistler ise alanında uzman olan psikolog ve psikiyatrlardır. Bu sayede kişiler daha yüksek standartlarda bir yaşam imkanı elde edebilmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir