Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi! Daha önce yapılan araştırmalarda borderline kişilik bozukluğunun şizofreninin bir sınırı olduğu belirtilse de, yapılan son araştırmaların ardından depresyon türündeki duygulanım bozuklukları ya da Hiperaktivite Bozukluğu, Dikkat Eksikliği türünden dürtü bozuklukları ile bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Borderline kişilik bozukluğu belirtileri olan kimseler, duygularını bir düzene sokmaya ve dürtülerini kontrol etmede güçlük çekmektedir. Genellikle dürtü ve duygularını gösterebilmek için de gerek uygunsuz öfke nöbetlerine, gerekse kendilerine zarar vermek ya da intihar girişimlerine başvurmaktadır. Dolayısıyla borderline kişilik bozukluğu belirtileri görülen bireylerin en kısa süre içerisinde uzman hekimlere yönlendirilmesi gerekmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Borderline kişilik bozukluğu ancak bazı belirtiler sayesinde anlaşılabilmektedir. Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerde dramatik ruh hali değişimleri, şiddetli öfke patlamaları, öfke kontrol bozuklukları ve huzursuzluk görülebilmektedir. Ruh hali değişimleri çoğu zaman stresli yaşan koşullarına ve ağırlıklı olarak bireyler arası ilişkiler ya da iç çatışmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler terk edilmeye karşı aşırı bir duyarlılık sergilerken, terk edildiğini düşündüğünde öfke patlaması, kendine zarar verme ya da intihar gibi çeşitli tepkiler verebilmektedir.

Öte yandan kimlik karmaşası, boşluk ve sıkıntı, riskli cinsellik, müsriflik, madde bağımlılığı, oburluk, dikkatsiz taşıt kullanımı gibi dürtüsel davranışlar da kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır. Bu gibi bireylerde dönem dönem stresle alakalı paranoya ya da mantıksız düşüncelere rastlayabilmek de mümkündür.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler ve yakınlarına yardım edebilmek için çeşitli yollar mevcuttur. Boderline kişilik bozukluğu tedavisi için çoğunlukla tercih edilen yollar ise; ilaç tedavisi, bireysel psikoterapi, kısa süreliği hastaneye yatma, grup terapisi, çift ya da aile terapisidir. İlaç tedavisinde bireyin anksiyete, depresyon, huzursuzluk gibi ruh hallerini iyileştirebilmek amaçlanmaktadır. Bireysel psikoterapide devamlı olarak kişilik değişikliği amaçlanmaktadır.

Bireysel psikoterapide ayrıca belirtilen kişilik bozukluğu tedavisi için Bilişsel – Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi ve Diyalektik Davranış Terapisi gibi farklı yöntemler de kullanılmaktadır. Öte yandan grup terapisi yeni kişilerle davranış becerileri kazanma ve bunları deneme konusunda yardımcı olurken, aile terapisi, çiftler arasında stresi azaltmaya ve çiftler arasındaki ilişkinin daha sağlıklı bir hal almasına yaramaktadır. Kısa süreliğine hastaneye yatma ise genellikle kendine zarar veren ve intihar girişiminde bulunan borderline kişilik bozukluklarında için tercih edilmektedir.

Randevual

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Borderline kişilik bozukluğunun tedavi edilmemesi halinde bireylerin sınırda davranışlar sergilemeye başladığı görülebilmektedir. Örneğin; uyuşturucu türünden madde bağımlılığı, alkol kullanımı, kişinin kendine zarar verme eğilimleri ve bunun gibi çeşitli eylemler görülebilmektedir. Bunun ile beraber borderline kişilik bozukluğunun tedavi edilmediği durumlarda kişinin kendine olan zarar verme eğilimi intihar amaçla olmasa dahi, bu hastaların genellikle intihar yolu ile öldüğü bilinmektedir.

author-avatar

Hakkında Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit

Lisans eğitimini 2016 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, yüksek lisans eğitimini 2016 – 2018 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını “Bireylerde Benlik Saygısı ve Cinsel Özyeterlilik İlişkisinde Bilişsel Çarpıtmaların Rolü” başlığıyla tamamlayan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Türk Psikologlar Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği üyesi olan Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Samsun Özel Meva Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, İstanbul Np Beyin, Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’nde görev aldı.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir